Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, sıcak havalarda vücut için enerji ve vitamin deposu olan karpuz tüketiminin önemli olduğunu belirtti.
Özenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havalarda vücudun sıvı ihtiyacının arttığını belirterek, bu nedenle sıvı besinlerin tüketilmesine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Sıcaklık ve nem artışının fazla olduğu günlerde vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için meyve ve sebze tüketilmesinin önemli olduğunu hatırlatan Özenoğlu, şunları aktardı:
"Günlük su ihtiyacı diğer mevsimlere göre artan terleme nedeniyle yaklaşık 2 katına, yani 2,5-3 litreye ulaşır. Bu nedenle yazın daha fazla ve sıkça su tüketilmelidir. Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla sodyum, potasyum gibi mineraller de atılır. Bu durum halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açabilmektedir. Sıvı kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Bu nedenle yoğun antioksidan içeriği nedeniyle enerji ve vitamin deposu olan karpuz tüketmek faydalı olacaktır'' dedi.
Yaz aylarında az ve sık beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Özenoğlu, sıcaklarda vücut için enerji ve vitamin deposu olan karpuz, kavun, üzüm ve şeftali gibi yaz meyvelerinin sağlıklı beslenme açısından yararlı olduğunu vurguladı.
Özenoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
''Başta karpuz olmak üzere meyveler yoğun antioksidan içerikleri nedeniyle de sıklıkla tercih edilmelidir. Özellikle karpuz ve kavun vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Sıcak havalarda vücut için enerji ve vitamin deposu olan karpuz tüketimi önemlidir. Yüzde 90'ı su olan karpuz, tüketildiğinde tokluk hissi verir. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca karpuz protein, yağ, karbonhidrat ve fosforun yanı sıra A ve C vitamini de içeriyor."