Yaz aylarında diyet yaparken günde sekiz bardak su öneriliyor. Diyetisyen Selahattin Dönmez, "Yazın kahve içenler çok su kaybeder. Bu yüzden kahvenin yanında bol su içmeniz gerekir" diyor
Ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez, yeni kitabı 'Fark Etmeden Diyet'te; yazın su şişesini elinden düşürmeyenler için önemli ipuçları veriyor.
Sıcaklarda, vücuda zarar vermeden su tüketmenin yollarını anlatan Dönmez, "Yazın kahveyi susuz içmeyin" diyor.
KAFEİNSİZ SIVI TÜKETİN
Yazın günde kaç bardak su içmek gerekir?
Vücudunuzdaki sıvı dengesini normal düzeylerde tutmak için mutlaka 8-12 bardak su için. Sıvı alımının sadece suyla tamamlanması gerekmez. Süt, meyve suyu ve diğer içeceklerin temeli de sudur. Katı besinlerle de bir miktar su alırsınız. Kafein içeren kahve, çay ve diğer içecekler ise sıvı gereksinimi karşılamak için uygun su kaynakları değildir. Örneğin kahve içtiğinizde su almış olursunuz ama idrar söktürücü etkisi nedeniyle daha fazla sıvı kaybedersiniz. Kafeinsiz içeceklerinse diüretik etkileri olmaz.
FAZLA SU KOLAY ATILIR
Fazla su zararlı mı?
Günlük gereksiniminden fazla alınan su kolayca atılır. Sadece böbrek fonksiyonlarında oluşan bozukluklar, fazla sıvının tutularak ödem oluşmasına ya da aşırı su kaybına neden olur. Yani fazla su içmek, su kaybını artırır.
İçme suyundan hangi mineralleri alıyoruz?
İçme sularında; farklı miktarlarda flor, sodyum, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bulunur. Yer altı kaynaklarından elde edilen sular, daha fazla mineral içerir. 'Sert' ve 'yumuşak' su terimleri de, suyun mineral yoğunluğu ile ilgilidir. Sert sularda, yumuşak sulara göre daha çok magnezyum ve kalsiyum bulunur ama sodyum miktarları düşüktür.
FLOR DİŞLERE YARAR
Marketlerdeki hazır şişe sularının özellikleri neler?
Şişe sularının klor ve kurşunu hiç içermemesi; hamile kadınlar ve çocuklar için iyi bir alternatiftir. Musluk suyunun güvenli olmadığı durumlarda, özellikle de "Musluk suyu içilmez" uyarısı yapılan toplumlarda şişe suyu tüketilmelidir.
Sudaki flor neye yarar?
Flor minerali; diş minesinin sertleşerek gelişiminde ve dişleri çürümeye karşı korumada görev alır. Flor aynı zamanda osteoporoz denilen kemik kırılmalarının önlenmesinde rol oynar. Çok fazla flor tüketimi ise dişlerde benek veya kahverengi lekelere neden olabilir.
ESRA TÜZÜN