Yoğun yağışla gelen ağustos ayı sıcak ve nemi buluşturdu. Sıcak hava ve yağmurun buluşması ile ortaya çıkan nem ise özellikle büyük şehirde yaşayanların hayatını kabusa çevirdi. Günlük hayatı zorlaştıran nemli hava koşullarının sağlık için de tehlike oluşturduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, sıcak nedeniyle aşırı yükselen vücut ısısının özellikle beyinde hasarlara neden olabileceğini söyledi. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonunun bozulduğunu anlatan Dr. Duman, “Bu da güneş çarpması dediğimiz ve ölümcül seyredebilen durumlara neden olabilir” dedi.
DIŞARI ÇIKMAYIN
Dr. Esra Sönmez Duman aşırı sıcak ve nemli havalarda sağlık için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
*Güneşin etkisinin yoğun hissedildiği 10:00-16:00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkmamalı veya gölge alanları tercih etmeliyiz.
*Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketmeli ve terle kaybettiğimiz su ve elektrolitleri yerine koymalıyız.
*Ağır yemekler yemekten kaçınmalıyız.
*İnce açık renkli giyecekler giymeli, geniş kenarlı güneşten koruyucu şapkalar, güneş gözlükleri kullanmalıyız. Güneş koruyucular ile cildimizi güneşin zararlı etkilerinden korumalıyız.
*Sık sık serin su ile duş almalıyız.
Astım ataklarını tetikliyor
Astım gibi kronik solunum yolu hastalığı olan kişiler için sıcak hava ve yüksek nem oranının astım ataklarını tetikleyebileceğini belirten Dr. Duman, “Ortamdaki havanın en uygun nem miktarı yüzde 30 ile 50 arasındadır; sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının yüzde 60'ı geçtiği durumlarda astım hastalarının mümkün olduğunca evden çıkmamaları önerilmektedir” dedi. Ev içi nem oranının yükselmesinin de küf mantarlarının üremede artış gösterdiği belirtildi.
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ