Sıcak duş erkekler için tehlikeli!

Hamamı ve saunayı seven erkeklerde varikosel riski bulunuyor.

Fazla ayakta durmak, ağır kaldırmak ve sıcak banyo erkekte kısırlık nedeni!

Erkek kısırlığının başlıca nedenlerinden biri olan varikoselin sağlıksız sperm üretimine neden olduğunu söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez: Uzun süre ayakta durmak, ağır kaldırmak, testislerin aşırı sıcağa maruz kalması (mesela ateş karşısında çalışmak), çok sıcak suyla banyo yapmak, sık sık hamam veya saunaya gitmek varikoseli artırır!

Medical Park Fatih Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Nejat Eğilmez; varikosel hakkındaki soruları yanıtladı:

Varikosel Nedir?

Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan varikosel, testisten çıkan toplardamarların, aynen bacaklardaki varislerde olduğu gibi genişlemesidir. Genişleyen toplardamarlar içindeki kapakçıkların çalışması da bozulur. Varis halini almış bu toplardamarlar yeterince kuvvetli bir şekilde kasılma yeteneklerini kaybederler ve kanın gerektirdiği kadar hızlı olarak kalbe geri dönmesini sağlayamazlar. Bu da kan dolaşımının yavaşlamasına, testiste aşırı miktarda kan birikmesine ve ısı artırımına neden olur. Testislerdeki ısının artması, burada bulunan ve sperm hücrelerini imal eden ana hücrelerin çalışmasını bozar. Bunun sonucu olarak da sağlıksız bir sperm üretimi ortaya çıkar. Spermlerin sayısı ve hareket kabiliyeti azalır, şekil bozuklukları görülür. Böylece kişinin çocuk sahibi olma şansı azalır, kısırlık ortaya çıkabilir.

AĞIR KALDIRMAK VARİKOSEL NEDENİ

Varikosel neden oluşur?

Varikosel oluşumunda genetik özellikler ön plandadır. Varikoseli olan kişilerin ailelerinde varikoselin yanı sıra aynı şekilde toplardamarların genişlemesiyle ortaya çıkan, bacaklarda varis veya makat bölgesinde hemoroit yani basur olan kişilere sık olarak rastlanır. Varikosel genellikle ergenlik sonrası görülür. Uzun süre ayakta durmak, ağır kaldırmak, testislerin aşırı sıcağa maruz kalması (mesela ateş karşısında çalışmak), çok sıcak suyla banyo yapmak, sık sık hamam veya saunaya gitmek varikoseli arttırır.

Varikoselin belirtileri nelerdir?

Varikosel genellikle belirti vermez. Hasta tesadüfen eliyle testisin üst kısmında genişlemiş damarları hisseder ve merak ederek doktora gider. Bazen başka bir nedenle yapılan doktor muayenesinde doktor tarafından saptanır. Daha az olarak görülen bir belirti de testislerde ağrı olmasıdır. Tipik olarak uzun süre ayakta durma sonucu ağrı artar. Oturunca veya yatınca ağrı azalır ve bir süre sonra tamamen geçer. Bazı durumlarda, varikoselin uzun bir süre devam etmesi soncu testiste yumuşama veya küçülme görülebilir.

Varikosel tanısı nasıl konur?

Ayakta duran erkek hastada varikosel tanısı doktor tarafından elle muayene edilerek yapılır. Ayrıca skrotal doppler ultrasonografi tekniği de varikoselin tek veya çift taraflı olduğunu ve derecesini göstermesi açısından önemlidir.

TEDAVİSİ İLAÇ DEĞİL AMELİYAT

Varikosel tevdisi nasıl yapılır?

Varikoselin tedavisi ameliyattır. İlaçla veya başka bir şekilde tedavi edilemez. Ameliyat mikrocerrahi şeklinde mikroskop veya büyüteçli gözlükler kullanılarak yapılmalıdır. Ameliyathanede steril şartlarda anestezi altında yapılır. Varis şeklinde genişlemiş olan toplardamarlar ayrılır, bağlanarak kesilir ve iptal edilir. Bu şekilde kan akımının normal toplardamarlardan normal hızla devamı sağlanır. Ameliyat esnasında atardamarlar ve lenf damarları ile sinirler dikkatlice korunmalıdır. Sabah opere edilen hasta gün boyu izlenir ve aynı gün akşam taburcu edilir. Ameliyat sonrası en az üç gün yatak istirahatı önerilir. Hasta üç hafta içinde tamamen iyileşmiş olur.

Varikosel ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Dikkatli yapılan bir ameliyat sonrası komplikasyon görülme oranı çok düşüktür. En sık görülen komplikasyonlar ameliyat sonrası kanama, lenf damarlarının zedelenmesi sonucu testis etrafında sıvı birikmesi yani hidrosel atardamar zedelenmesi sonucu testisin küçülmesidir. Daha önce aynı bölgede yapılmış olan operasyonlar komplikasyon oranını arttırır.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ