SGK'yı yoğun bakımla dolandırmışlar

Özel hastaneleri ve eczaneleri mercek altına alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), devletin nasıl hortumlandığını ortaya çıkardı.

SGK, yeni kriterler belirleyerek, ''Risk Odaklı Denetim Modeli''ni kullanmaya başladı. Buna göre reçete ve hasta sayısındaki anormal artış gibi faktörleri değerlendiren SGK, bu tür hastaneleri 'riskli' kategorisine aldı. Daha sonra da riskli hastane ve eczanelerde kullanılan yöntemleri deşifre etti. SGK bu sayede çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. Bazı hastanelerin 2. ve 3. basamak yoğun bakım yatağı olmadığı halde 94 özel hastanenin 2. ve 3. basamak yoğun bakımn işlem bedellerine ait toplam 4 milyon 72 bin lirayı SGK'ya fatura ettiği belirlendi. SGK, yaptığı çalışmalar kapsamında 861 hekimin günlük ortalama 60 ila 300 arasında reçete yazdığını tespit etti. Bir başka çarpıcı olayda da 6 özel sağlık tesisin hastalarının yüzde 90'ından fazlasının acil servisten giriş yaptığı belirlendi.

DOKTORLAR TAKİBE ALINDI

Çalışma kapsamında, hastaneler ile eczanelerin riskliliğini tespit etmek amacıyla bazı parametreler belirlendi. Buna göre, reçete sayısı ve reçete tutarları bakımından en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç, bu reçetelerinin gittiği ilk 10 eczane, tutar ve kutu adedi bakımından en çok reçete edilen ilk 50 ilaç ve bu ilaçları en çok yazan ilk 10 doktor takibe alındı.

SGK, Risk Odaklı Denetim Modeli kapsamında, bin 322 özel sağlık hizmet sunucusu ile 2 bin 364 eczanenin riskli olduğu ve denetlenmesi gerektiği kanaatine vardı. Buna göre, acil müracaat ile ilgili 250, BT (bilgisayarlı tomografi) ve MR (manyetik rezonans görüntüleme) ile ilgili 279, diyaliz ile ilgili 268, yoğun bakım ile ilgili 110 ve bunların dışındaki bazı işlemlerle ilgili de 415 özel sağlık hizmet sunucusu denetim kapsamına alındı.

Eczane-doktor arasında ilişki ile ilgili bin 715, majistral (reçeteye yazılmış formüle göre eczacılar tarafından hazırlanan) ilaçlar ile ilgili 26, eczane-ilaç ve diğer ilişkilerle ilgili 623 eczane riskli bulunarak, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına bildirildi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Risk Odaklı Denetim Modeli kapsamında, kurum ile sözleşmesi olan özel hastaneler ve eczaneler için sigortalıların doktora müracaatından reçetelerin teslim edildiği ana kadar hizmet akış süreçleri oluşturuldu. Bu süreçlerde ortaya çıkabilecek olası riskler dikkate alınarak, ölçülebilen risk faktörleri belirlendi. İşte hastane ve eczanelerin 'risk' grubuna girmesine neden olan kriterler;

-Sağlık hizmeti alan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler veya üçüncü şahısların usulüne uygun ihbar ve şikayetleri.

-Hasta sayısı, ortalama maliyet ve toplam fatura tutarlarında aylar itibarıyla normal olmayan artışların tespit edilmesi.

-Acil poliklinik hasta sayısında fazlalık veya artış tespit edilmesi.

-Acil ve diğer polikliniklerde aynı gün kaydı olan hastalarda artış tespit edilmesi.

-Branş dışı muayene ve tetkik işlemlerinde fazlalık tespit edilmesi.

Bugün Gazetesi

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ