SGK'dan "Yandaş Üniversiteye İhale Kıyağı" haberlerine cevap

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bazı basın yayın organlarında yer alan "Yandaş Üniversiteye İhale Kıyağı" haberleri üzerine basın açıklaması yayımladı.

BASIN AÇIKLAMASI

Bazı basın yayın organlarında yer alan “Yandaş Üniversiteye İhale Kıyağı” şeklindeki asılsız haberler üzerine yapılan açıklamamız aşağıda yer almaktadır.

Sağlık hizmetlerinin finansmanını sağlamada ülkemizde tek geri ödeme kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geliştirdiği politikalar tüm vatandaşlarımızı ve uygulayıcıları etkilemekte ve Genel Sağlık Sigortası uygulamalarına ilişkin politika ve stratejilerin akademik ve klinik bir bakış açısıyla değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

Bu bağlamda, Kurumumuz, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için olmazsa olmaz olan sağlıkta geri ödeme kararlarını daha etkin ve isabetli verebilmek amacıyla; pek çok üniversite yanında kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte araştırma ve geliştirme projelerini başarı ile gerçekleştirmiştir. Kurumumuz dışında pek çok kamu kurumu da araştırma ve geliştirme projeleri için bu istisna hükmü doğrultusunda benzer şekilde hizmet alımları gerçekleştirmektedir.

Kurumumuzca araştırma ve geliştirme projesi olarak yürütülen projeler, kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

Haber metninde geçen “Hükümetin yandaş üniversitelere para aktarmak için göstermelik ve yüksek tutarlı projeler hazırlattığı ortaya çıktı. Bu projeler vasıtasıyla yandaş üniversitelere büyük kaynak aktarımında bulunuldu” ifadelerine yönelik olarak;  

Kurumumuz tarafından “GSS Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi” ve “Belirlenen Hastalıkların Maliyetlerinin Analizi ve Hesaplanması” projeleri hazırlanmış, projeler Kalkınma Bakanlığı tarafından 07.04.2012 tarihinde onaylanmış ve 24.09.2012 tarihli ve 2012/3775 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Esaslara göre kamu hizmet sunucuları ile protokol imzalanarak gerçekleştirilmesi hususu Yönetim Kurulumuzun 06.12.2012 tarihli ve 2012/444 Sayılı kararları ile uygun görülmüştür. 04/07/2013 tarihli ve 2013/244 sayılı Yönetim Kurulu Kararında projelerin Hasan Kalyoncu Üniversitesine yaptırılmasına karar verilmiştir.

Kurumumuz ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi arasında 26.07.2013 tarihinde Protokol imzalanarak çalışmalara başlanmış ve projelerin 31.12.2013 tarihinde bitirilmesi planlanmıştır. “GSS Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi” projesi öngörülen takvim içerisinde bitirilmiştir. “Belirlenen Hastalıkların Maliyetlerinin Analizi ve Hesaplanması” projesinin süresi Kurum tarafından sağlanması gereken koşulların sağlanamaması nedeniyle 30 Haziran 2014’e kadar uzatılmıştır.

“Düzenlemenin ardından SGK’nın yaptığı ilk iş ise Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne iki projeyi ihalesiz şekilde vermek oldu.” şeklinde yapılan açıklama gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü Bakanlar Kurulu Kararı Eki Esaslara göre kamu hizmet sunucuları ile protokol ilk kez bir devlet üniversitesi ile gerçekleştirilmiştir. Ardından bir devlet Kurumu ile çeşitli projeler gerçekleştirilmiş olup, ancak üçüncü bir Sosyal Güvenlik Kurumu projesi için kamu hizmet sunucusu olarak Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile protokol imzalanmıştır. Haberde iddia edildiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu ihaleden muaf şekilde proje yürütmesi Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne kaynak aktarmaya yönelik olmadığı gibi, bu kapsamda ilk proje de Hasan Kalyoncu Üniversitesine verilmiş değildir.  

“Asıl gariplikler ise projenin uygulanması sırasında yaşandı. Protokolün imzalanıp uygulamaya başlandığı 31 Temmuz 2013 tarihinde aynı gün birçok çalışma yapılmış, ara rapor hazırlanmış gibi gösterilerek ilk hakedişin ödendiği iddia edildi. Projelerin uygulanmasında da sıkça sorun çıktığı belirtildi. Kurumun, üniversiteye toleranslı davranmasına rağmen üniversitenin sorumluluklarını yerine getirmediği, bundan dolayı SGK’nın üniversiteye sık sık uyarı yazısı yazmak zorunda kaldığı öğrenildi. Diğer taraftan iş paketleri zamanında teslim edilmemesine rağmen üniversiteye ceza verilmediği de iddialar arasında. Kamu İhale Kanunu gereğince ihalenin aynı yıl içerisinde bitirilmesi gerekirken, üniversitenin projeleri bitiremediği ve sürecin iki yıl kadar uzadığı ileri sürüldü.” ifadesi haberde yanlış anlaşılmalara mahal verecek şekilde aktarılmaktadır. Yürütülen projelerden, GSS Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi Projesi proje takvimine uygun olarak tamamlanmış iken, hastalık maliyeti hesaplaması ve analizi ile ilgili projede 6 aylık uzatmaya gidilmiştir. Projenin tamamlanmayan kısmının bedeli de üniversiteye ödenmemiştir. Üniversitenin yürüttüğü projedeki iş kalemleri hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından eksiklikler bulunmuş ve bunların düzeltilmesi üniversiteden resmi olarak talep edilmişken üniversitenin kayrıldığı iddiası gerçeklere dayanmayan yanlış bir sav olarak kalmaktadır.

Haberde “Üniversitenin tıp fakültesi ve hastanesi yoktu” denilmiştir. Hasan Kalyoncu Üniversitesinin tıp fakültesinin olmamasının haber konusu yapılması, niteliği uygun olmayan bir üniversiteye proje verildiğine dayanak yapılmaya çalışılmıştır. Yürütülen projelerin mahiyeti itibariyle işbirliği yapılan Üniversitenin tıp fakültesinin olması bir gereklilik değildir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile yürütülenprojelerden sadece birisi kısmen sağlık bilimleri ile ilgili olup hastalık maliyetihesaplanmasını içermektedir. Özellikle belirtilmesi gerekir ki; hastalıkların maliyetinin hesaplanması ve analizi projesi bir tıp araştırma projesi değildir. Bu projede hastalık maliyeti, maliyet hesabı ve maliyet analizi gibi unsurlar bulunmaktadır ve bu proje sayesinde de kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bahse konu işin tıbbi boyutu; tıbbi danışmanlık, hastalık maliyeti hesabında hangi harcamaların maliyet hesabına katılacağı ve ne oranda katılacağı ile ilgilidir. Projenin yürütülmesinde tıp fakültesi bulunmasının sanki bir zorunlulukmuş gibi haberleştirilmesi yanlış algı oluşturmaya matuf ve tamamen taraflı bir haberciliğin eseridir.

Sosyal Güvenlik Kurumu kendi ihtiyaçları için, kendi bünyesinde projeler geliştirmekte ve bu projelerin gerçekleştirilmesi için gerek devlet, gerekse de kamu kuruluşları ve kamu kuruluşu niteliğinde olan vakıf üniversiteleri ile işbirliği yapmaktadır. Bu işbirliklerini yürütürken Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aradığı ölçüt işin yapılması için gereken nitelik ve insan gücünün iş birliği yapılan kurum ya da kuruluşta var olup olmadığıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ihtiyaçları için ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından planlanmış ve üniversite işbirliği ile hayata geçirilmesi sağlanmış, haberde adı geçen iki projenin belli bir takvime bağlı olarak bu takvim çerçevesinde değerlendirilmiştir. İddia edildiği gibi bir gün içinde tamamlanmış ve ödemesi yapılmış herhangi bir proje Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmemiştir. Ayrıca haberde tamamlanmamış bir faaliyetin tamamlanmış gibi gösterildiği ve bu yol ile de üniversiteye haksız ödeme yapıldığı iddiası da doğru değildir. İlgili projelerdeki tüm iş ve işlemler kanun ve ilgili mevzuata uygun olarak yürütülmüştür.

Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında, Sosyal Güvenlik Kurumunun yürüttüğü araştırma ve geliştirme projelerinin üniversiteler ile birlikte gerçekleştirilmesinin gayesi, üniversitelerimizin sahip olduğu bilimsel kapasitenin ve bilgi birikiminin Kurumumuz uygulamalarına yansıtılmasıdır. Kurumumuz, yürütmekte olduğu araştırma ve geliştirme projelerini geçmiş yıllar içerisinde pek çok üniversite ve kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte başarı ile yürütmüştür.

Yürütülen araştırma ve geliştirme projelerinin hizmet alımları tamamen ilgili kanun ve mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu üniversite ile Kurumumuz arasında yapılan prokotole aykırı hususların tespiti halinde fesih işlemleri mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ