İşçi ve memurlardan vefat edenlerin eş ve çocuklarına maaş bağlanabilmesi için aranan 5 yıl sigortalı olma şartı Van depremzedeleri için 1 yıla indiriliyor. Depremde vefat edenlerin 360 günlük sigortası olması halinde yakınlarına maaş bağlanacak. Sakat depremzedeler için de 10 yıllık maluliyet süresi 1 yıla indirildi.
Depremde hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları ile malul duruma gelenler için önemli bir pozitif ayrımcılık uygulanacak. Normalde vefat eden memur ve esnafın eş ve çocuklarına maaş bağlanabilmesi için en az 5 yıllık sigortalılık süresi ve 1.800 gün prim gerekiyor. SSK'lılar içinse 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim yatmış olması şart. Ancak depremzedeler için bu süre 1 yıl olarak uygulanacak. Yani vefat eden memur, işçi ya da esnafın yakınına, 360 gün sigortası varsa emekli maaş bağlanacak. Hak sahiplerinin SGK'ya başvurarak maaş talebinde bulunması yeterli olacak. Aynı şekilde vefat etmeyip sakat kalan depremzedelere malul maaşı bağlanabilmesi için de normalde 10 yıl olan sigortalılık süresi 1 yıl olarak uygulanacak.
Van'da devletin vergi ve prim alacakları ertelendi, ayrıca özel sektörde çalışan ve depremden etkilenen işçinin maaşını 6 aya kadar devlet ödeyecek.
Vefat eden depremzedelerden 360 gün sigortası bulunanların eş ve çocuklarına emekli maaşı bağlanacak. Bu kişilere aylık bağlanabilmesi için herhangi bir ad altında başka bir maaş almamaları gerekiyor. Buna göre hak sahipleri SGK'ya başvurup maaş talebinde bulunabilecekler. SGK, başvuruyu incelerken başvuru sahibinin sosyal güvenlik mevzuatına göre ölüm aylığını hak edip etmediğine bakmayacak. Bunun yerine depremzedelere maaş bağlanabilmesini düzenleyen 25 Şubat 2000 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, 592 sayılı kanun hükmünde kararnameye göre işlem yapacak. Böylece ölen kişilerin sigortalılık süresi 1.800 ya da 900 gün olarak değil 360 gün olarak dikkate alınacak. 360 günü olanların yakınlarına maaş bağlanacak. Primlerin eksik kalan kısmı, Hazine tarafından SGK'ya ödenecek.
Aynı uygulama deprem nedeniyle çalışamaz duruma gelenleri de kapsayacak. Normalde bir kişinin malullük maaşı alabilmesi için en az 10 yıl sigortalılık süresi olup adına 1.800 gün pirim ödenmesi gerekiyor. Sürekli bakıma muhtaç olanlar içinse 10 yıl aranmadan 1.800 gün prim ödenmesi şart. Depremzedeler içinse bu süreler 360 gün olarak uygulanacak. Normal maluller 10 yılı tamamlayınca maaşa hak kazanabilirken deprem nedeniyle çalışamaz duruma gelenlere 1 yıllık çalışma süresini tamamlamış olmaları halinde aylık bağlanacak. Malullük maaşı için de SGK'ya başvurulması gerekiyor. Malul maaşı için gerekli sürenin altında kalan primler de Hazine tarafından SGK'ya ödenecek.
İSA YAZAR