SGK'dan 'Tek kullanımlık tıbbi malzeme'ye ilişkin açıklama

Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, kurum ile Sağlık Hizmet Sunucuları arasında yapılan sözleşmede, Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemelerin kullanıldığının tespit edilmesi halinde 30 bin TL ceza-i şartının ..

Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, kurum ile SağlıkHizmet Sunucuları arasında yapılan sözleşmede, Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemelerin kullanıldığının tespit edilmesi halinde 30 bin TL ceza-i şartının uygulandığı belirtilerek, kurum tarafından daha ağır yaptırım içeren maddelerin geçerliliğinin devam ettiği bildirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) tarafından, bugün bazı basın-yayın organlarında çıkan, SGK’nın tek kullanımlık tıbbi malzemeleri kullanan hastanelere uygulanan cezaları kaldırarak, bu malzemelerin tekrar kullanılmasının yolunu açtığı ve bu durumun hastalar açısından büyük risk taşıdığına ilişkin haberler üzerine basın açıklaması yapıldı.

SGK’nın yaptığı sözleşmeler ile kurum tarafından sağlık yardımları karşılanan hastalara kalitelive tıp biliminin genel kabul gören kurallarına uygun sağlık hizmeti sunulmasının amaçlandığı belirtilerek, sağlık hizmeti sunucularına ise kuruluş ve faaliyetleri ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan mevzuat hükümlerine uyma yükümlülüğünün getirildiği hatırlatıldı.

SGK’nın, Sağlık Hizmeti Sunucuları (SHS) tarafından verilen hizmetlere ilişkin bilgi ve belgeleri, verilen hizmetin sözleşme kapsamına uygunluğunu kontrol ettiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

“Kurum tarafından konuya ilişkin yapılan usulsüz işlemlerin tespitinde verilen sağlık hizmeti bedelleri ödenmemekte ve gerekli işlem yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı’nın ilgili birimlerine iletilmektedir. Haberde konu edilen husus ise, Kurumumuz ile Sağlık Hizmet Sunucuları arasında yapılan sözleşmenin 11.1.11 maddesindeki ‘tekrar kullanım’ cezai şartının kaldırılması hükmü ile aynı sözleşmenin 11.1.13 ve 11.1.14. maddelerindeki cezai şartların uygulamada karşılaşılan sorunları gidermeye yönelik bir düzenlemedir. Zira söz konusu sözleşmenin 11.1.13. maddesinde ‘Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemelerin verildiği ve/veya kullanıldığının tespit edilmesi halinde aynı zamanda tespit edilen bir veya birden fazla ilaç ve tıbbi malzeme için 30 bin TL, 11.1.14. maddesinde ise bozuk, zamanı geçmiş ilaç, kan ve kan bileşenleri ve/veya tıbbi malzemelerin verildiği ve/veya kullanıldığının tespit edilmesi halinde aynı zamanda tespit edilen bir veya birden fazla ilaç, kan ve kan bileşeni ve/veya tıbbi malzeme için 30 bin TL ceza-i şart uygulanır’ hükümleri yer almaktadır.”

Sözleşme metnindeki cezai yaptırım tutarı düşük olan hükmün çıkarıldığı belirtilerek, daha ağır yaptırım içeren maddelerin geçerliliğinin devam ettiği bildirildi. Ayrıca, bu cezai şartlar dışında tek kullanımlık malzemelerin iki veya daha fazla kullanıldığının tespit edilmesi halinde malzeme bedellerinin ödenmediğine vurgu yapıldı.

Habere konu olan düzenleme ile ilgili uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılması veya tespit edilmesi durumunda SGK’nın daha ağır müeyyideler uygulama yetkisinin bulunduğu kaydedilerek, “Bütün bu düzenlemeler yapılırken Kurumumuzun önceliği vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine kolay erişimi ve kaliteli sağlık hizmeti almasını sağlamaktır. Vatandaşlarımızın sağlığı her zaman temel önceliklerimiz arasında gelmektedir” denildi.
 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ