SGK'dan önemli karar

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl, kurumun yeni politikasını açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl, 1 Ekim'den itibaren kronik hastalıkların takibini yapacaklarını, bunu da diyabetle başlattıklarını söyledi.

Hasan Çağıl, Çukurova Tıp Fuarı'nda düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye'de diyabet ve ilişkili hastalıklarla ilgili rakamların henüz oluşmadığını bildirdi.

Çağıl, OECD ülkelerinin sigorta sistemlerinde diyabet ve ilişkili hastalıklarla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, diyabet ve ona bağlı gelişen rahatsızlıkların toplam rakamının yüzde 7 olduğunu bildirdi.

Çağıl, "OECD ülkeleri uzun zamandan beri bu takipleri yapıyorlar. Şimdi bizimkinden de daha iyi durumdalar. Biz de de rakamların daha yüksek olma ihtimali yüksek. Diyabet tüm sağlık harcamalarımızın yüzde 25'ini oluşturuyor. Bu da 10 milyar TL ediyor." dedi.

Türkiye'nin 10 milyar TL harcadığı diyabetin takibinin bugüne kadar yapılmadığını kaydeden Çağıl, şunları anlattı:
"Ailesinde diyabet olan kendisi de diyabet olan birçok insanımız vardır. Biz takip etmiyoruz. Sağlık bakanlığı da takip etmiyor. Hâlbuki toplam sağlık harcamanızın yüzde 25'inden bahsediyorsunuz 10 milyar TL. Kıbrıs Bakanı buradaydı, Kıbrıs'ın toplam bütçesi belki o kadar. Bir devlet bütçesi kadar paradan bahsediyoruz. Ve biz bunu böyle takip ediyoruz."

1 Ekim'den itibaren kronik hastalıkların takipçisi olacaklarına dikkat çeken Çağıl, bunun arkasından onkoloji, kardiyoloji, romotoloji gibi hem maliyeti çok yüksek, hem de kronik hastalıklar için farklı bir takip metodu uygulayacaklarını bildirdi.

Elektronik rapor çıkarılırken eğer hastaya diyabete yönelik bir rapor ilk kez çıkarılıyorsa bu hastanın bazı bazal değerlerinin sisteme işlenmesini mecburi tuttuklarını anlatan Çağıl, vatandaşın da bu sistemle hastalığının ilerlemesinin önüne geçmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

timeturk.com

Manşetler