SGK yaptığı uygulamalarla 2.6 milyar tasarruf etti

Eşdeğer ilaç uygulaması, doktorlara yönelik performans denetimi ve global bütçeleme gibi önlemler sayesinde SGK ilaca 2,6 milyar lira daha az harcama yaptı.

İlaçta 2.6 milyar liralık tasarruf

Eşdeğer ilaç uygulaması, doktorlara yönelik performans denetimi ve global bütçeleme gibi önlemler sayesinde SGK ilaca 2,6 milyar lira daha az harcama yaptı. Enflasyon ve tüketim artışı dikkate alındığında toplam tasarruf 3 milyar liraya yaklaştı.

Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaç giderlerinde tasarruf sağlamak amacıyla başlattığı çalışma sayesinde, 16 milyar lirayı aşması öngörülen ilaca yapılan toplam harcama 13,5 milyar lirada kaldı.

Seri önlemler alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, geçen yılın sonlarında ilaç savurganlığına işaret ederek, harcamalarda ciddi tasarruf sağlayacak önlemleri hayata geçireceklerini açıklamıştı. Bu önlemler 2010 yılından itibaren tek tek uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda, "Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar"da değişikliğe gidilerek, jeneriği piyasaya çıkmış olan orijinal ilaçlarda, jenerik ilaçlarda fiyat değişikliğine gidildi. Buna ilave olarak ilaç harcamalarındaki artışın kontrol altına alınması amacıyla 2006 yılından bu yana uygulanan global bütçe yaklaşımı, 2010 yılında ilaç harcamalarını da içerecek şekilde genişletildi.

Doktorlara denetim

İlaç savurganlığının önüne geçilmesi ve yersiz ilaç kullanımının ortadan kaldırılması amacıyla hekimlere yönelik performans denetimlerine de başlandı. Bu kapsamda hekimlerin yazdığı reçeteler sistematik biçimde denetlenerek aynı hekimlerin sürekli olarak aynı ilaçları yazması ya da fazladan ilaç yazılması gibi sorunlar azaltıldı. Buna ilave olarak toplumda ilaç kullanım bilincinin yerleştirilmesine yönelik çalışmalar da tasarruf rakamının büyümesine katkı sağladı.

Tedavi giderleri arttı

SGK’nın ilaç harcamaları etkili önlemlerin henüz uygulanmadığı 2008'de yüzde 21, 2009'da ise yüzde 22,8 artmıştı. 2010'da ise alınan önlemler sayesinde artış yüzde 2,5’te kaldı. İlaçta önlem alınmamış olsa ve ödeme artışı geçen yılın düzeyinde gerçekleşmiş olsaydı SGK ilaca 16 milyar 161 milyon lira ödeyecekti. Önlemlerle birlikte ilaca 2 milyar 661 milyon TL daha az harcama yapılmış oldu.

İlaçtaki tasarrufa karşın sigortalıların tedavi giderlerindeki artış hız kesmedi. 2008'de yüzde 36 artan tedavi harcamaları, 2009'da yüzde 8,4’e düşürüldü. Ancak 2010’da harcamalardaki artış hızı yüzde 21’i buldu.

Muhtaç aylığı alanlar değerlendirilecek

Muhtaç ve güçsüz 65 yaşını doldurmuş vatandaşlar ile özürlü vatandaşlara aylık bağlanmasına ilişkin usul ve şartlar yeniden belirlendi:

* Halen aylık alanların muhtaçlık durumlarının ve bakım ilişkisinin devam edip etmediği, 31 Aralık 2014'e kadar il ve ilçe idare kurullarınca yeniden değerlendirilecek.

* İl ve ilçe idare kurulları, 2015'ten itibaren, verdikleri muhtaçlık kararlarını 5 yılda bir, yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde değerlendirecek.

* SHÇEK tarafından ödenen bakım ücreti, muhtaçlığın tespitinde bir gelir olarak dikkate alınmayacak.

* Aylıkların ödeme gün ve dönemleri SGK tarafından belirlenecek.

* 2 yıl boyunca aylığını almayanların aylığı kesilecek.

Erdoğan SÜZER

Manşetler

DUYURU-4