SGK, tamamlayıcı sağlık sigortasını artık başlatmalı

Nihayet, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, geçenlerde, tamamlayıcı sağlık sigortasını gündeme aldıklarını ve hastaneye verilen fark ücretinin sigorta şirketleri tarafından ödeneceğini açıkladı.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın Yazısı;

BİRÇOK defalar bu köşede tamamlayıcı sağlık sigortasına değinerek, artık bu konunun gündeme gelmesi gerektiğini, hatta uygulanmasında geç bile kalındığını belirttim.
Nihayet, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, geçenlerde, tamamlayıcı sağlık sigortasını gündeme aldıklarını ve hastaneye verilen fark ücretinin sigorta şirketleri tarafından ödeneceğini açıkladı.

Açıkça söyleyeyim, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasına geçilmesinin tam zamanı. Neden mi? Anlatayım... Sene başında özel hastaneler, ‘SGK ile anlaşmamızdan dolayı zarar ediyoruz, batacağız’ diye feryat edince, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de ‘iyileştirme yapacağız’ sözü verdi. Nitekim, iyileştirme yapıldı. Ne mi oldu? Bugün SGK ile anlaşmalı kurumun basit bir muayene için çıkardığı 250 lira faturanın, sadece 50 lirasını SGK karşılarken, vatandaş da cebinden 200 lira öder hale geldi. Yani, iyileştirme ile vatandaşın hastaneye ödediği fark ücreti arttı. Bu yüzden, tamamlayıcı sağlık sigortasına geçilmesinin tam zamanı diyorum.

Peki, nedir tamamlayıcı sağlık sigortası? En basit haliyle; SGK, özel hastanelerde tedavi giderlerini bugün olduğu gibi belirli bir limite kadar karşılayacak... Üzeri için de yani, bahsettiğimiz hastaneye ödenecek fark için de kişiler isterlerse, cüzi primlerle sigorta şirketlerinden sağlık sigortası yaptırabilecek.

İşte SGK, bu uygulamayı gündemine aldı ve üzerinde çalışıyor. Diyeceksiniz ki, ‘uzun uzadıya üzerinde çalışacak ne var?’. Haklısınız... Diyelim ki, özel hastaneye gittiniz ve hastane, tedavinizin bedeli olarak 500 lira fatura çıkardı... Bunun 100 lirasını SGK karşıladıysa, 400 lirasını da özel sağlık sigortası ödeyecek.

ÖZEL HASTANELER NE İSTİYOR?

Aslında uygulamanın bu kadar basit olması gerekirken, maalesef olamıyor. Çünkü, bir taraftan, bu işten daha fazla kar elde etmeyi planlayan hastaneler, özel sigortanın ödeyeceği fark tutarına sınırlama getirilmemesi için SGK’ya bastırıyor... Diğer taraftan da sigorta şirketleri, primlerin cüzi olması ve daha çok kişinin sigorta yaptırabilmesi için sigortadan karşılanacak fark tutarına sınırlama getirilmesini istiyor. Anlayacağınız, tamamlayıcı sağlık sigortası çok doğru bir model ama özel hastanelerle, sigorta şirketleri aralarında bir türlü anlaşamıyor.

Daha açık şöyle anlatayım... Bugün özel hastaneler bir bypass ameliyatı için SGK ile 6 bin liraya anlaşırken, iş özel sağlık sigortasına geldi mi 30-40 bin liralara varan faturalar çıkartıyorlar ve bu yaklaşımı, tamamlayıcı sağlık sigortasında da sürdürmek istiyorlar.

Bu çerçevede hazır tamamlayıcı sağlık sigortası gündeme alınmışken, yıllardır bu konuyu destekleyen  biri olarak SGK’ya birkaç önerim olacak. Aslını isterseniz bu konuda herhangi bir yasal düzenlemeye bence ihtiyaç yok. Özel hastanelerle, sigortacılar aralarında anlaşabilseler, bugün de tamamlayıcı sigorta uygulanabilir. Sağlık sigortası olanlar, SGK ile anlaşmalı özel hastaneye gittiklerinde –ki, üç-beş büyük hastane zincirinin dışında hemen hemen birçok özel hastane zaten SGK ile anlaşmalı- SGK’nın karşıladığının üzerini özel sigortadan ödeyebilirler. Ama madem anlaşamıyorlar... Madem, büyük zincirler daha çok kâr elde etmenin peşindeler... O zaman SGK, tamamlayıcı sağlık sigortasının alt yapısını iyi belirleyip, sınırlarını iyice çizmeli.

ALTYAPI İYİ OLUŞTURMALI

Bundan da önemlisi tamamlayıcı sağlıkta, sigortaya konu olacak fark tutarına mutlaka bir sınırlama getirilmeli... Ki, primler cüzi olsun, herkes bu uygulamadan yararlanabilsin. Sınır getirilmezse, sigorta şirketleri maliyetleri karşılayabilmek için primleri yüksek tutacak... O zaman da tamamlayıcı sigortanın, bugünkü sağlık sigortasından hiçbir farkı kalmayacak.

Son olarak, sigorta şirketlerine de bir önerim olacak. Bu önerim, SGK için de geçerli. Varsın birkaç büyük hastane zinciri anlaşmaya yanaşmasın. Zaten, sigorta şirketlerinin mevcut sağlık poliçeleri tüm özel hastaneleri kapsıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası için öyle bir ürün çıkartılır ki, bu birkaç özel hastane dışarıda bırakılır, geri kalan yüzlerce özel hastanede sigorta geçerli olur. Bu durum vatandaşa da iyi anlatılırsa, kimse itiraz etmez.

Sigorta şirketleri de, hastaneler de göz ardı etmemeli ki, tamamlayıcı sağlık sigortası sosyal bir konudur. Elbette kar edilecektir ama kimse, özellikle de özel hastaneler, bu uygulama üzerinden büyük rant elde etmeyi düşünmemelidir. Eğer böyle olacaksa, SGK da uygulamayı hazırlarken bu konuyu göz ardı edecekse, tamamlayıcı sağlık sigortası hiç çıkmasın daha iyi.
 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ