SGK Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi'ndeki Değişikliklerle ( Zeyilname 1 ) İlgili Önemli Duyuru

Bilindiği üzere, özel sağlık sektöründe SGK Sözleşmeleri nedeni ile yaşanan sorunların önemli bir bölümü, SGK sözleşme metni maddelerinden kaynaklanmaktaydı.

Bilindiği üzere, özel sağlık sektöründe SGK Sözleşmeleri nedeni ile yaşanan sorunların önemli bir bölümü, SGK sözleşme metni maddelerinden kaynaklanmaktaydı.

Bu sorunların çözümüne yönelik olarak OHSAD tarafından bir dizi çalışma yapılmış, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik olmak üzere, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Sayın Fatih Acar ve GSS Genel Müdürü Sayın Sami Türkoğlu ile çeşitli görüşmelerde bulunulmuştu.

Sektörümüzün talep ettiği ve bu görüşmelerde OHSAD tarafından yazılı olarak SGK’ya verilen(sitemizde yayınlanmış) taleplerimizin bir bölümü (acil olanlar) kabul edilmiş ve konu ile ilgili ZEYİLNAME yayınlanmıştır. Alınan bilgilere göre, şimdilik öncelikli bazı acil sorunlar çözüme kavuşturulmuş olup, talep edilen diğer hususlarda da çalışmalar devam etmektedir.

Yapılan bu değişikliklerle, meydana gelen bazı önemli yenilikler şunlardır;

1-ATT merkezlerinde, ruhsata bağlı olmayan ve yarı zamanlı çalışan hekimlerle de sözleşme yapılabilecek. Yoğun bakımda çalışan anestezi hekimi hariç olmak üzere yarı zamanlı anestezi hekimi de buna dahil olacaktır.

2-Ruhsattaki branşlarda ayrılan tek hekimin yerine hekim bulunamazsa branş iptali istenmekte idi. Artık, özel hastanelerde 30 gün, ATT merkezlerinde 60 gün içinde hekim bulunamazsa 30 gün daha ilave süre tanınacak ve bu süre sonunda bile hekim bulunamazsa ruhsattan branş iptali istenmeyecek, cezai yaptırımı olmayacak. Sadece o branş sözleşmesi hekim bulunana kadar askıya alınacaktır. Böylece branş iptali için başvurma zorunluluğu ve diğer branşlarda da hizmet verilemez hükmü kalkmıştır.

3-Kurumda çalışan tüm hekimlerin bildirimi zorunlu olmakla beraber, tüm hekimler üzerinden sözleşme zorunluluğu kaldırılmış, böylece SGK sözleşmeli merkezlerde bazı hekimler üzerinden sadece özel hasta kabul edilebilir hale gelmiştir. Ancak bu hekimler üzerinden SGK’ya fatura kesilemeyecektir. Bu özel hasta kabulü için çok önemli bir kazanımdır.

4-Fizik tedavi uygulaması günlük olarak her hekim için 16, yardımcı personel için 16 olarak tanımlanmıştır (toplam 32).

5-Kısmı sözleşmeli merkezler, artık komplikasyon halinde sözleşmeli olmadıkları branşlarda da (yatan hasta için) zorunlu tetkik ve tedavilerini Kuruma faturalayabileceklerdir. Ancak bu hizmetler için fark ücreti alınamayacaktır.

6-Hastaya aldırılan kan ürünlerinin ücreti hastaya iade edildiği takdirde her hangi bir cezai şart gerektirmeyecektir. Acil durumlarda çok ciddi sorun oluşturan bu durum çözümlenmiş oldu.

8-Sözleşmenin 6.6 maddesinde sayılan cezai filler için, para cezası bu fiillerin ilk tespitinde dahi sözleşme feshi söz konusu idi. Yeni değişikliklerden sonra, bu fiiller için her defasında artırılarak para cezası uygulanacaktır. Ancak sözleşme feshine neden olabilmesi için bir yıl içinde 3 kez tekrar edilmesi ve Kurum zararına neden olması gerekecektir. Bu sayede, muhtelif nedenle ceza almış ve fesih tehdidi altında olan merkezler için önemli bir kazanım elde edilmiştir.

9-Bunun dışında yeni düzenleme ile, hastadan muayene katılım bedeli alınmaması halinde her hasta için 10.000 TL cezai şart getirilmiştir (günlük 50.000 TL ye kadar).

Manşetler