SGK 'ödemeyiz' dedi, Bakanlık hastaneleri uyardı

Sağlık Bakanlığı, SGK'nın "ödemeyiz" uyarısı üzerine halk arasında "dondurma" olarak bilinen kriyo yöntemiyle ağrı tedavisi yapılmaması gerektiğini bildirdi.

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) "ödemeyiz" uyarısı üzerine, halk arasında "dondurma" olarak bilinen kriyo yöntemiyle ağrı tedavisi yapılmaması gerektiğini bildirdi.

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünden, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna gönderilen yazıda, Sağlık Uygulama Tebliği'nde bedeli karşılanan algoloji-ağrı tedavisi uygulamaları içerisinde kriyo, lazer, ozon veya plazma yöntemleriyle yapılan uygulamaların yer almadığı anımsatıldı.

Yazıda ayrıca, bedeli kurumca karşılanmayan işlemlere ilişkin tıbbi malzemelerin de ödenmediğine dikkat çekildi.

Kurumun veri tabanında yapılan sorgulamalarda, bazı Bakanlık hastanelerinde, daha ziyade beyin cerrahisi branşı olmak üzere çeşitli uzmanlık dallarından hekimler tarafından kriyo yöntemiyle ağrı tedavileri yapıldığı, kullanılan malzemelerin de "katater, balon, kryoplasti" alan tanımıyla ya da "serbest kodsuz malzeme" olarak faturalandırıldığının tespit edildiği belirtildi.

Yazıda, beyin cerrahisi branşına ilişkin listede yer almayan tıbbi malzemelerin "serbest kodsuz malzeme" olarak Kurumca karşılanmayacağı, en önemlisi de söz konusu tanı ve tedavi işleminin bulunmaması nedeniyle herhangi bir uzmanlık ya da yan dalı tarafından kriyo yöntemiyle ağrı tedavisi yapılması ve tıbbi malzeme kullanılması halinde bedelinin ödenmeyeceği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu da birlik genel sekreterliklerine, kriyo yöntemiyle ağrı tedavisi konusunda SGK'dan gelen yazı doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

- Kriyo tedavisi nedir?

Mısırlılar ve Hipokrat zamanından beri uygulanan bir tedavi biçimi olan "Kriyoterapi", halk arasında "dondurma" tedavisi olarak biliniyor.

Anormal doku ve lezyonların dondurularak tahrip edilmesi esasına dayanan kriyo tedavisi, bazı ağrılar için de uygulanabiliyor. 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ