Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ‘mobil sağlık sistemlerinin’ Türkiye’de denenmesi, doktor, hastane, hasta, hasta yakını üçgeninde sağlıklı tıbbi veri alışverişinin sağlanabileceği teknolojilerin araştırılması, MEDULA veri tabanına entegre edilmesi, tıbbi verilerin doktor tarafından yer ve zaman sınırlaması olmaksızın izlenebilmesi amacıyla Mobil Sağlık Projesini başlatıyor.
KRONİK HASTALAR TAKİPTE
SGK yetkililerinin verdiği bilgiye göre Türkiye'de 22 milyona yakın kronik hasta bulunuyor ve bu insanların yakından takip edilmeleri gerekiyor. Mobil Sağlık Sistemi ile doktorların, hastayı hastaneden ayrıldıktan sonra da takip edebileceğini söyleyen SGK yetkilileri, "Doktorların, koyduğu teşhisin doğrulunu ve tedaviden hastanın yararlanma durumunu 7 gün 24 saat izlemesi sağlanacak. Proje 1 Ekim 2013 tarihinde pilot olarak başlatıldı ve 12 ay boyunca Ar-Ge çalışmalarıyla devam edecek" diyor.Pilot Proje için seçilmiş Kronik hastalar MEDULA veri tabanına kendi ölçtükleri tıbbi verileri mobil sistemler kullanarak gönderecekler, bu verilere doktorların her yerden erişmesi mümkün olacak. İleri aşamalarda; verilerin doktor tarafından kurgulanmış referans aralıklarını aşması halinde doktorun ve hasta yakınının uzaktan uyarılması da sağlanacak. 15 Aralık itibarı ile pilot uygulamanın tüm mobil sağlık sunucularına açılması planlanıyor.
Şeker ve yüksek tansiyonlular için başladı
Pilot projede ilk olarak diyabet (şeker) ve hipertansiyon (yüksek kan basıncı) hastalarına odaklanıldı. Veri gönderebilecek uygun tartılar bulunduğunda obezler (aşırı kilolular) için ağırlık takibi de başlayacak. İkinci fazda ise, "mobil sağlık kuruluşları", "mobil sağlık işiyle uğraşan GSM operatörleri" ve "konuyla ilgili cihaz üreticileri"nin SGK kontrolünde ve MEDULA'ya veri göndermeleri sağlanacak.