SGK, hastane enfeksiyonlarının en büyük sebebi

Prof. Dr. Murat Günaydın, "Tek kullanımlık malzemeleri ameliyatlarda tekrar tekrar sterilize edip kullanıyor. Hastane enfeksiyonundan ölümler meydana geliyor" dedi.

Dezenfeksiyon, Antisepsi, Sterilizasyon (DAS) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Günaydın, SGK tarafından belirlenen fiyatların Türkiye'de ameliyatların maliyetlerini dahi karşılamadığını belirterek, "Ya ameliyatları durduracaksın, ya da tek kullanımlık malzemeleri tekrar tekrar sterilize edip kullanacaksınız" diye konuştu.

14'üncü Dünya Sterilizasyon Kongresi ve 8'inci Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi, DAS Derneği'nin ev sahipliğinde Antalya'da gerçekleşti.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Günaydın, hastane enfeksiyonlarının, hastaneler için birer kalite göstergesi olduğunu söyledi. Hastane enfeksiyonlarının ölümle dahi sonuçlandığına dikkati çeken Prof. Dr. Günaydın, "Bu şu anlama geliyor kişi eğer hastaneye gelmeseydi ölmeyecekti" ifadelerini kullandı.

Hastane enfeksiyonlarının artık tıbbi bir hata olarak kabul edildiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Günaydın, "Eğer siz 'Enfeksiyonunuz yüzde 5' derseniz 'Yüzde 5 hata yapıyorum' demektir. Sorunlar olduğunda hakim karşısına çıktığınız zaman ceza alacağınız iş demektir. Hastane enfeksiyonları nedeniyle adli tıpta eskiye oranla çok ciddi sayıda dava var ve ödenen çok ciddi tazminatlar var" dedi.

EN ÖNEMLİ SORUN SGK

Hastane enfeksiyonlarına karşı bir ara yol olmadığını, ameliyat ortamında kullanılan setlerin 'Ya sterildir ya da değildir' şeklinde değerlendirilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Günaydın, şunları kaydetti:

"Şimdi burada önemli sorunlarından biri SGK ve bu konuyla ilgili bütçedir. Hastane enfeksiyonlarından korunmak için tedbir alması gereken yer, kurum hastane. Ama hastanelerin bugünkü bütçeleri, ekonomileri ve özellikle tıp fakültelerinin durumu fevkalade kötü durumda. Hastane enfeksiyonlarını önleyici tedbir almaları, bunlara bütçe ayırmaları çok mümkün değil. Ciddi bir personel sıkıntısı da var. Hemşire 3 hasta yerine 10 hastayla ilgileniyorsa bunun el yıkamasında da sorun olur, kullanacağı malzemede de sorun olur."

'STERİL EDİP KULLANIYORUZ'

SGK tarafından özellikle ameliyatlar için belirlenen fiyatların genel anlamda Türkiye'de maliyetleri dahi karşılamadığını kaydeden Prof. Dr. Murat Günaydın, "Hali hazırda Avrupa Birliği'nde yasaklanmış olmasına rağmen biz tek kullanımlık malzemeleri, Sağlık Bakanlığı'nın kullanılmaması yönünde genelgesi olmasına rağmen, herkes tek kullanımlık malzemeleri birden fazla kullanıyor, sterilize ediyor, kullanıyor" dedi.

Maliyetlerin ancak bu yolla aşağıya çekilebildiğini savunan Dernek Başkanı Prof. Dr. Günaydın, "Ya ameliyatları durduracaksın ya da tek kullanımlık malzemeleri tekrar tekrar sterilize edip kullanacaksınız" diye konuştu.

Fakat bunun 'yapılamaz' olmadığının altını da çizen Prof. Dr. Murat Günaydın, tek kullanımlık malzemelerin sterilize edilmesinin belli koşullar sağlanarak yapılabileceğini söyledi. AB'de genel anlamda yasak olmasına karşın belli kurallar çerçevesinde yapan ülkeler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Günaydın, "Yasağa göre uygulasak açıkça ifade ediyorum tüm ameliyatları durdurmamız lazım. Bunun hesapları kitapları ortaya konulmuş durumda. Çok net" dedi

HASTANE FIKRASI

SGK'nın fiyatlandırmasının artık espri konusu haline de geldiğini söyleyen Prof. Dr. Günaydın, durumu doktorlar arasında yayılan bir fıkrayla özetledi:

"Hastanelerde artık şöyle bir espri de yapılıyor, eğer umumi tuvalete girerseniz 1 TL verirsiniz eğer hastaneye gelirseniz 1.5 TL verip hem tuvaletinizi hem de size idrar tahlili yaparız. Burada sorun SGK'nın fiyatları kendi başına belirlemesi, bu fiyatlara da bizim uymamızı istemesi."

DAS Dernek Başkanı Prof. Dr. Günaydın, çözümün devletin hastane enfeksiyonlarını önlemek adına hastanelere belirli destekler vermesinden geçtiğini söyledi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ