SGK doğum borçlanmasını ağırdan alıyor

Gazete ve TV’lerdeki doğum borçlanması haberlerini gören kadınlar, doğum borçlanması yapmak için başvurduklarında ilginç cevaplar alıyorlar.

Gazete ve TV’lerdeki doğum borçlanması haberlerini gören kadınlar, doğum borçlanması yapmak için başvurduklarında ilginç cevaplar alıyorlar.
Bu arada biz de okurlarımızdan her gün yüzlerce mesaj alıyoruz. Vatandaş çaresiz, bir an önce doğum borçlanması yapıp, bu hakkını kullanmak istiyor.

Aylardır gazeteler, televizyonlar bangır bangır doğum borçlanmasını anlatıyor.

Bu arada SGK yönetimi de televizyon ve gazetelerden gelişmeleri takip ediyor. Ne bir açıklama, ne bir tıs yok. Sanki sağır sultanı oynuyor. Ne bir açıklama var, ne bir genelge. Konuyu uzaktan takip edip anlamaya çalışan sade vatandaş görüntüsü veriyorlar.

Vatandaşla kurum memurunu karşı karşıya getirmemek gerekiyor.Vatandaş taşrada SGK müdürlüklerine hücum edip derdini anlatmaya çalışırken, taşrada SGK müdürlüğünde çalışan memurlarda Ankara’dan genelge gelmediğini belirtip çaresizliğini dile getiriyor. Bütün müdürlüklerde bir doğum borçlanması keşmeşekeşidir gidiyor. Memur çaresiz, vatandaşa çaresiz SGK yönetimi hepsinden çaresiz. Ne yazacağını, ne imzalayacağını bilemeden öylece seyrediyor.

Basit bir genelgeyi kaleme almak bu kadar mı zor, anlayabilmiş değilim. Bir gün geciken vatandaşa dünyalar dolusu idari para cezası yazan SGK, 2 aydır basit bir genelgeyi yazamadı. Daha ne bekliyorsunuz, bu acziyet neden? Hadi gayret. Yoksa doğum borçlanması yapamayan vatandaşla kurumun memuru karakolluk olacak, haberiniz olsun.

***

Milli Eğitim öğretmenlerinin sigortası

Okurumuz Sedat Bozkurt, “Milli Eğitime bağlı anaokulunda çalışan bir öğretmen ders saat ücretli olarak çalışmaktadır. Aylık 80 saat çalışıyor ve saat ücreti 8,33 TL’dir. Bu çalışan için aylık bildirgede kaç gün göstermemiz gerekiyor” diye soruyor.

Normal şartlarda part time çalışan sigortalıların SGK gün sayısı, aylık toplam çalışma süresinin 7,5 saate bölünmesi suretiyle bulunacaktır. Eğer özel sektöre bağlı anaokulu öğretmeni olsaydı 80/7,5=11 gün sigorta gün sayısı olması gerekirdi.

Ancak, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı uzman ve usta öğreticilerin SGK gün sayısının hesaplanması farklılık göstermektedir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların prim ödeme gün sayısı 30 günü aşmamak kaydıyla, bir takvim ayı içerisinde hak kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi sonucu bulunacaktır.

Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda tam sayıdan sonraki küsuratlar dikkate alınmayacaktır.

Bu durumda, aylık 80 saat çalışan ve saat ücreti 8,33 TL olan bir kişinin aylık kazancı 80 * 8,33= 666,40 TL olacaktır. Prime esas günlük kazanç alt sınırı 25,35 TL olup 666,40 TL’nin 25,35 TL’ye bölünmesi durumunda 26 gün üzerinden SGK gün sayısı ve prim matrahının da 666,40 TL olması gerekecektir.
 

Resul KURT  Star
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Manşetler