SGK çalışanı da uyanık çıktı, Çocukların sigortası iptal

SGK'da görevli 2 bin 750 personelin 18 yaşından küçük çocuklarını 'mezarda emeklilik' uygulaması yürürlüğe girmeden sigortalattığı ortaya çıktı. Geçen yıl SGK'nın Başkan Yardımcısı da aynı suçtan 'uyarı' cezası almıştı

 

SGK'da görevli 2 bin 750 personelin 18 yaşından küçük çocuklarını 'mezarda emeklilik' uygulaması yürürlüğe girmeden sigortalattığı ortaya çıktı. Geçen yıl SGK'nın Başkan Yardımcısı da aynı suçtan 'uyarı' cezası almıştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) görevli 2 bin 750 personel 18 yaşından küçük çocuklarını, ‘mezarda emeklilik düzeni’ olarak tanımlanan Genel Sağlık Sigortası yürürlüğe girmeden sigortalatmış.
SGK Teftiş Kurulu müfettişleri tarafından hazırlanan raporda çocuğunu sigortalatanlar arasında kurul üyelerinin de olduğuna dikkat çekilirken, sayı fazlalığı ve iki yıllık zamanaşımının dolmasına kısa bir süre kalması gerekçe gösterilerek, incelemenin şef ve üstü kadrolara yapılması istendi.

Biri yönetim kurulu üyesi
SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nda Başmüfettiş Erdal Uyanık, tarafından düzenlenen ve SGK Başkanı Emin Zararsız ve Rehberlik ve Teftiş Başkanı Mustafa Apaydın imzalı rapor tamamlandı. Kurumdan çocuğunu sigortalatan personelinin listesinin bulunduğu raporda, biri yönetim kurulu üyesi 2 bin 750 kişi arasında 332 şef, 2 bin 124 daha alt unvanlarda görev yapan 187 APK uzmanı, araştırmacı, avukat, diş tabibi, eczacı, hemşire, istatistikçi, mimar, mühendis, programcı, sosyal çalışmacı, tabip, tekniker, uzman, uzman tabip ve benzeri unvanlarda görev yapan kurum personeli yer aldı.

Disiplin cezası verildi
Çocuklarını sigortalatanlar arasında SGK eski Başkan Yardımcısı Veysel Uyar ve SGK Sakarya İl Müdürü Kenan Tandoğan da bulunuyor.
Raporda, çocuklarını sigortalı yapan kurum personeli konulu SGK Başkanlığı’na gönderilen yazıda sayı fazlalığı, iki yıllık zamanaşımının dolmasına kısa bir süre kalması ve başkanlığın iş yoğunluğu gerekçe gösterilerek, incelemenin şef ve üstü kadrolara yapılması istendi.

Çocukların sigortası iptal
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri tarafından yapılan inceleme sonucunda çocuklarını sigorta ettiren memur ve bürokratlara disiplin cezası verildiği belirtildi. Ayrıca çocuklarının sigortalılıkları iptal edildi.

Bir ayda 1037 çocuk
Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile birlikte, dünyada benzeri olmayan ilginç olaylar Türkiye’de yaşanmıştı.
1 Mayıs 2008 tarihinden önce, bir gün bile olsa sigortalı olanların 65 yerine kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşında emekli olabilmesi, emekli aylığının 10 puan fazla bağlanması, emekli olduktan sonra çalıştıklarında, emekli aylıklarının kesilmemesi gibi avantajlar yüzbinlerce çocuk ve yetişkinin sigortalı olmasına neden olmuştu. Sadece nisan ayında 0-2 yaş arasında, 1037 çocuk sigortalı olmuş ve bu alanda farklı bir dünya rekoru kırılmıştı.

2 bin liraya sigorta!
1 Mayıs 2008 tarihinden önce çocukların sigorta ettirilmesine sağlanan avantajlar, çok sayıda uyanığın ortaya çıkmasına da neden olmuştu.
Özellikle küçük çocukların sigortalı gösterilebileceği reklam ajansları, film yapımcıları, manken ajansları, anne-babalardan 1000-2000 YTL arasında para alıp, çocukları işyerlerinde çalışıyor gibi göstermişti.

Etik Kurulu Uyar’ı ‘etik’ bulmamıştı
Geçen yıl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Veysel Uyar’ın 5 ve 13 yaşındaki çocuklarına sigorta yaptırması Başbakanlık Etik Kurulu tarafından etik davranış ilkelerine aykırı bulunmuştu.
Olayın basına yansımasının ardından Uyar hakkında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından inceleme başlatılmıştı. Duyar’ın çocuklarının sigortalı olarak çalıştığını iddia ettiği şirkette iki kişinin çalıştığı belirlenmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in oluruyla duyara ‘Uyarma’ cezası verilmişti. Çocukların sigortaları da yapılan inceleme sonrasında iptal edilmişti.
Etik Kurulu da durumuyla ilgili Duyar’dan savunma istemişti. Kurul’a gönderdiği savunmada, çocuklarının katalog çekiminde model olarak çalıştıklarını iddia eden Uyar, çocukların bireysel gelişimlerine ve özgüvenlerine katkı yapması düşüncesiyle teklifin anneleri tarafından kabul edildiği ve müteaddit kez yapılan provalar sonucunda çekim yapıldığını öne sürmüştü. Kurul, Uyar’ın çocuklarını sigorta ettirmesinin etik davranış ilkelerine aykırı olduğuna karar vermişti.

(Radikal)

Manşetler