Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geçen yıl büyük artış gösteren hastanelerdeki tedavi ve muayene giderlerine yaptığı müdahale, hastanelerden gelen faturalarda ortalama 3 lira 32 kuruşluk tasarruf sağladı.
SGK, geçen yıl hastanelerden gelen her fatura için ortalama 73 lira 5 kuruş tedavi ve muayene masrafı ödemişti. Bu yılın ocak ayında fatura başına ortalama maliyet 69 lira 63 kuruşa indi. Fatura başına ortalama maliyette en belirgin düşüş 14 lira 47 kuruşla üniversite hastanelerinde yaşandı. Ancak hastanelerin her hasta için SGK’ya çıkardığı ortalama maliyet 165 lira 81 kuruşla ilk sıradaki yerini korudu.
2,78 lira ucuzladı
Ocakta üçüncü basamak devlet hastanelerinden gelen faturalar ortalamada 6 lira 61 kuruş, ikinci basamakta da 1 lira 77 kuruş daha düşük çıktı. Aynı şekilde özel hastanelerin her bir hasta için aldığı ortalama muayene ve tedavi tutarı da 2 lira 78 kuruş indi. Son verilere göre, sigortalılar SGK’ya en düşük faturayı ikinci basamak devlet hastanelerine gittiklerinde çıkarıyor.
Bu hastanelerde 47 lira 81 kuruş olan fatura, ikinci basamak devlet hastanelerinde 85 lira 75 kuruşa, özel hastanelerde ise 75 lira 29 kuruşa yükseliyor.
2012’de patlamıştı
Türkiye genelindeki tüm hastaneler, verdikleri sağlık hizmetlerinin karşılığında 2011’de SGK’ya 21,9milyar liralık fatura göndermişti. Geçen rakam28,6milyar liraya tırmandı. Bu yılın ilk ayında ise fatura 2,3milyar lira oldu. Tedavi ve muayene giderlerindeki düşüşün devam etmesi halinde bu yıl yıllık fatura 23milyar lira civarında kalabilecek. Böylece 2012’ye göre 5milyar liralık tasarruf imkanı doğacak.
MR’LAR MERCEK ALTINDA
SGK, hastanelerdeki muayene ve tedavi savurganlığını azaltmak için bir dizi önlem almıştı. Bu amaçla özellikle hastanelerde gereksiz yere çekildiği ifade edilen film, röntgen ve MR gibi giderler mercek altına alınmış, mükerrer tedavi yöntemleri sınırlandırılmıştı.
Vatandaşın tercihi devlet hastanesi
SGK verilerine göre vatandaşlar, geçen yıl 392 milyon kez doktor kapısı çaldı. Geçen yıl, hastaneye müracaatların yüzde 53’ü devlet hastanelerine, yüzde 23’ü özel hastanelere, yüzde 16’sı eğitim ve araştırma hastanelerine, yüzde 8’i de üniversite hastanelerine yapıldı.
ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ