SGK 2011 Sözleşmesinde Yapılması Planlanan Yenilikler ve Değişiklikler

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2011 yılı için “Özel sağlık hizmeti sunucularından sağlık hizmeti satın alma sözleşmesinde” değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Özel Sağlık kuruluşları işleyişinde büyük değişiklikler ve yenilikler getirecek olan önemli konular şöyle

2011 Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesinde Yapılması Planlanan Yenilikler ve Değişiklikler

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2011 yılı için “Özel sağlık hizmeti sunucularından sağlık hizmeti satın alma sözleşmesinde” değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Özel Sağlık Kuruluşları işleyişinde büyük değişiklikler ve yenilikler getirecek olan önemli konular şöyle;

 

 

 

  1. Kısmi Branş Sözleşmesine “İlave Ücret Alınmayacak Sağlık Hizmetleri”nin Dahil Edilmesi

 

Yürürlükte olan sözleşmenin Kısmi Sözleşme Branş Listesi EK 5 de KVC, Kardiyoloji, Tıbbi Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Doku ve Organ Nakli, Özellikli İşlemler (Gamma Knife/Cyber Knife) yer almaktadır.

İlgili listeye İlave Ücret Alınmayacak Sağlık Hizmetlerinin de ilave edilmesi yönünde planlama yapılmıştır. Bu bağlamda Acil ve Yoğun Bakım (Genel, Yenidoğan, Koroner, KVC) Branşları Kısmi Branş Sözleşmesine eklenecektir. İlgili klinikler için Medula üzerinden provizyon ve faturalandırma süreci kısmı branş sözleşmeli hastaneler için başlayacaktır.

 

Kısmı branş sözleşmeli sağlık hizmet sunucularında, Branş Yaş ilişkisine göre Kalp ve Damar Cerrahisi branşında yaş sınırı olmadığı (0-999) için ilgili branşta tüm çocuk hastalara hizmet sunulabilmekte, fakat Kardiyoloji (15-999) ve Medikal Onkoloji (15-999) Branşlarında yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş altına hizmet verilememektedir.

Kısmı branş sözleşmeli sağlık hizmet sunucularında bu durumun çözülebilmesi için; Çocuk Onkolojisi, Çocuk KVC, Çocuk Kardiyoloji branşlarının da kısmi branş özleşmesine alınması yönünde talep iletilmiştir.

 

  1. Hekim Bildirimi

 

Şu an yürürlükte bulunan Sözleşmeye, 02/2009 yılında Zeyilname 1 ile “sağlık hizmeti sunucusu ruhsatında/ faaliyet izin belgesinde bulunan ve Kurumla sözleşme yaptığı tüm branşlarda hizmet sunacak olan bütün hekimleri Kuruma bildirmekle yükümlüdür. Ancak bildirdiği hekimlerin tamamı üzerinden sözleşme yapma yükümlülüğü yoktur. Sözleşme yapılmayan hekimler üzerinden Kuruma fatura gönderilemez. Aksi takdirde bu madde gereği işlem yapılır.” ilave edilmişti.

Fakat 2011 yılı için yeni sözleşme de bu maddenin kaldırılması ve  “Kurumla sözleşme yaptığı branşlarda hizmet sunacak olan bütün hekimlerini Kuruma bildirerek tamamı üzerinden hizmet sunmak zorundadır” şeklinde düzenleme planlanmıştı.

Sağlık Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu maddenin kaldırılmayacağı yönünde çalışma planlandığı, dolayısıyla mevcut sözleşmede ki gibi 2011 sözleşmede de “her hekimin bildirilmesi gerekmekte olup tamamı üzerinden sözleşme yapma yükümlülüğünün olmayacağı” yönünde tekrar düzenleme yapılması beklenmektedir.

 

  1. Hastane Muayene Kotası

 

Yeni düzenlemeye göre her bir hekim için iş sözleşmelerinde yer alan çalışma saatleri esas alınarak muayene kota hesabı yapılacak. Her hekim için çalışma saati esas alınarak saat başına 7 hasta kotası belirlenmesi öngörülüyor. Bu durumda iş akdinde günde 8 saat çalışma süresi olan bir hekimin, hastane toplam kotasına 56 hastalık kota etkisi olacak.

Yürürlükte olan sözleşmede sağlık hizmeti sunucusu için günlük muayene sınırı, sözleşme kapsamında kadrolu çalışan uzman hekim sayısının 50, kısmi zamanlı çalışan her bir hekim için ise 25 ile çarpımı sonucu bulunacak muayeneydi.

Bu durumda 2011 sözleşme yürürlüğe girdikten sonra, her hekimin iş akdinde ki çalışma saati 7 ile çarpılacak ve ulaşılacak toplam rakam sağlık hizmet sunucusunun günlük muayene kotası olacak.

 

  1. Ceza/Fesih İle İlgili Maddeler

 

Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi’nin cezai maddelerinden 5.1.12 nolu maddesi “Sağlık hizmeti sunucusunun, kuruluş ve faaliyetiyle ilgili tabi oldukları mevzuat hükümlerine uymadığının tespit edilmesi halinde 10.000,00.-TL” sözleşmeden çıkarılacağı planlanmıştır. Fiilin uygulamasına ilişkin ceza, mevzuat açısından bağlı bulunulan Bakanlık yaptırımı olarak uygulanacaktır. Örneğin Sağlık Bakanlığı veya Maliye Bakanlığını ilgilendiren bir cezai fiilden dolayı, bu madde esas alınarak cezai uygulama yapılamayacaktır.

Haksız Gelire sebep uygulama, Kuruma Zarar verecek uygulama ve Bozuk/Miladı Geçmiş Ürün (Malzeme, İlaç, Kan ve Kan Ürünleri) kullanımı durumunda; fiilin, farklı fiilin veya cezaların sağlık hizmeti sunucusuna tespit ve tebliğ tarihleri dikkate alınarak son bir yıl içinde 2 kez tekrarlanması durumunda Kurum sözleşmeyi tek taraflı feshedebilecek. Yürürlükte olan sözleşmede, bir yıl içinde tek bir cezai maddeye bağlı aynı veya farklı fiilin 3 kez tekrarlanması durumunda feshe neden olabilecekken, bu üç cezai yaptırım için durum 2 fiile indirilmesi planlanıyor.

Bu üç cezai yaptırım (Haksız Gelire sebep uygulama, Kuruma Zarar verecek uygulama ve Bozuk/Miladı Geçmiş Ürün (Malzeme, İlaç, Kan ve Kan Ürünleri) kullanımı) dışında ki maddelerde 3 fiilin uygulaması tamamen kaldırılarak sözleşme feshinin zorlaştırılması da planlanmaktadır.

 

  1. Acil Halin Sona Erdiğine Dair Yazılı Bilgi

 

“Hastanın acil haller nedeniyle işletmeye başvurması ve acil halin sona ermesi halinde, acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin hasta veya hasta yakınına yazılı ve imza karşılığı bilgi verilmesi” sürecinin yürürlükte olan sözleşmede herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Hasta veya Yakınından Acil Halin Sona Erdiğine dair alınan yazılı bilgi, mevzuata karşı sağlık hizmet sunucusunu destekler/korur niteliğindedir.

2011 sözleşmeye “ Acil Halin Sona Erdiğine ve Müteakip İşlemlerin Ücretlendirilmesine Dair taahhüt/yazılı bilgi” alınması madde olarak ilave edilerek ve sözleşme ile bağlayıcı hale getirilmesi planlanmaktadır.

Manşetler

DUYURU-5