Sepsisten her 4 saniyede bir kişi ölüyor

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe: "Dünyada, her yıl yaklaşık 30 milyon insanda sepsis gelişmekte ve yaklaşık 9 milyon insan hayatını sepsis nedeniyle kaybetmektedir. Sepsis nedeniyle ortalama her 4 saniyede bir ölüm gerçekleşmektedir."

Ankara Şehir Hastanesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen sempozyuma Sağlık Bakan Yardımcıları Prof. Dr. Emine Alp Meşe ve Prof. Dr. Muhammet Güven konuşmacı olarak katıldı.

Emine Alp Meşe konuşmasında, sepsisin vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı konulup tedavi edilmediğinde ölümcül seyredebilen bir klinik tablo olarak tanımlandığını söyledi.

Sepsisin küresel bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Meşe, “Dünyada, her yıl yaklaşık 30 milyon insanda sepsis gelişmekte ve yaklaşık 9 milyon insan hayatını sepsis nedeniyle kaybetmektedir. Genel olarak baktığımızda, sepsis nedeniyle ortalama her 4 saniyede bir ölüm gerçekleşmektedir” diye konuştu.

Bu yıl sepsis ile mücadelede Sağlık Bakanlığı olarak sloganların “Sepsisi Önle, Hayatı Kurtar” ve “Sepsisi Tanı, Hayatı Kurtar” olarak belirlendiğini aktaran Meşe, “Hazırladığımız ‘Sepsis Yönetim Planı’ ile, sepsis hastalarının erken tanısı ve müdahalesinin sağlanması ve sepsise bağlı ölümlerin azaltılması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

“Hastanelerde akılcı antibiyotik kullanımı çalışmaları başlatacağız”

Sağlık Bakan Yardımcısı Muhammet Güven de sepsise bağlı ölüm oranlarının hala yüksek olduğunun altını çizerek, bu konuda farkındalığı artırmak için yürütülen projelerle oranların azaltılmasının amaçlandığını söyledi.

Sepsis görülme sıklığında antibiyotik direncinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Güven, şunları kaydetti:

“Akılcı antibiyotik kullanımına başladık. Bu kapsamda birinci basamakta akılcı antibiyotik kullanımıyla birlikte önemli ölçüde gereksiz antibiyotik kullanımı önlendi. Bu nedenle, zaman içinde toplumda antimikrobiyal direncin bazı antibiyotiklere karşı azalacağını ümit ediyoruz. Aynı proje kapsamında önümüzdeki dönemde yatan hastanelerde de akılcı antibiyotik kullanımıyla ilgili çalışmalar başlatacağız.”

Sempozyumda, vatandaşların bu alanda ne bildiğini anlamaya yönelik röportajlara yer verildi ve daha sonra oturumlara geçildi.

Manşetler

DUYURU-4