Sepsise dikkat! Bilinmiyor ama öldürüyor!

Halk arasında "kan zehirlenmesi" olarak yanlış adlandırılan sepsis; bir enfeksiyonun kendi doku ve organlarına verdiği hasara vücudun verdiği kontrolsüz yanıtı ile ortaya çıkıyor.

Global Sepsis Alliance (GSA) tarafından 93 ülkede yürütülen sepsis farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar, Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı'nın desteği ve katılımı ile Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından sürdürülüyor. Sepsis, en çok ölüme neden olan sağlık problemi olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler'in gündeminde yer alıyor. Sepsisten ölümlerin tüm dünyada arttığının duyurulması ve bu konuda farkındalık oluşturulması için eylem planları hazırlayan tüm ilgili kuruluşlar, ortak hareketlerle çalışmalarını sürdürüyor. Halk arasında "kan zehirlenmesi" olarak yanlış adlandırılan sepsis; bir enfeksiyonun kendi doku ve organlarına verdiği hasara vücudun verdiği kontrolsüz yanıtı ile ortaya çıkıyor. Erken tanı ve tedavi olmaması durumunda çoklu organ yetmezliği ve ölüme yol açan bir tablo ortaya çıkıyor. Alınan önlemlere rağmen sepsisin görülme sıklığı her yıl yaklaşık yüzde 13 artış gösteriyor.

DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE'DE

Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm kamuoyunun bilinçlendirilmesi için yola çıkan Türk Yoğun Bakım Derneği, 'Sepsis Farkındalık Eğitimleri' ile 60'dan fazla ilde 25 bin sağlık personeline eğitim verdi. Bu anlamda yapılan başarılı çalışmalar dünyanın gözünü Türkiye'ye çevirdi. Dünyanın alanında önemli otoritelerinden sayılan Global Sepsis Alliance, Sağlık Bakanlığı'nın desteği ve katılımını ayrıcalıklı bularak tüm dünyada ilk kez bir sağlık otoritesini ödüle layık buldu. Türkiye'ye yapılan bu başarılı çalışmalar karşılığında verilecek ödül, sempozyum kapsamında düzenlenecek törenle Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'na sunulacak.

8-9 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan 20. Uluslararası Yoğun Bakım Sempozyumu, dünyanın önemli otoritelerinin katılımı ve ödül töreninin yanı sıra yaklaşık 12 ülkeden çok sayıda katılımcı ve 25 oturum ile zengin bir bilimsel program içeriyor. Sempozyum süresince sepsis, enfeksiyon, hemodinami, ECMO, nütrisyon, renal yetmezlik ve mekanik ventilasyon başta olmak üzere birçok konu ele alınacak.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ