Sektörün ihracat cephesinden gelen haberler de olumlu yönde. 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18 artış gösteren medikal ürünler ihracatı, 775 milyon dolara ulaştı. Sektörün kısa vadedeki ihracat hedefi 1 milyar dolar… Medikal firmaları bu hedefe ulaşmak ve ihracatı artırmak için kolları sıvadı. İKMİB Başkanı Murat Akyüz, Medikal Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı’nı kurmak için çalışmalara başladıklarının müjdesini verdi. Türk medikal üreticileri oluşturacakları sinerji ile potansiyeli yüksek ihracat pazarlarında bundan sonra birlikte hareket edecek.
Kimya sektörünün en önemli alt gruplarından biri olan medikal ürünler sektörü, son yıllardaki ihracat performansıyla dikkat çekiyor. Bu alanda üretim yapan yerli firmaların ihracat yaptığı ülkeleri çeşitlendirmesi ihracat artışında önemli bir rol oynuyor. Medikal sektörü ihracatının son beş yılına yakından bakıldığında; 2008 yılında 413 milyon dolar olan ihracatın 2009 yılındaki ekonomik kriz nedeniyle 389 milyon dolara gerilediği görülüyor. Ancak 2010 yılından sonra hızla yükselmeye başlayan ihracat; 2010 yılında 443 milyon dolar, 2011 yılında 559 milyon dolar ve 2012 yılında ise 647 milyon dolara ulaştı. Sektör, geçtiğimiz yıl ise 775 milyon dolarlık ihracata imza atarken en çok ihracatı gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ülke; Irak, Azerbaycan, İsrail, Almanya, Gürcistan, İran, Romanya, KKTC, Fransa ve Türkmenistan olarak sıralandı.
Kaliteli üretim yapabilen firmalara sahip olması Türkiye’nin medikal sektöründeki elini güçlendiriyor. Çoğu KOBİ düzeyindeki firmaların ihracat performanslarını ve ülke çeşitliliğini artırdıkları gözleniyor. Sektördeki katma değer oranının yüksekliği medikal ürünler pazarını cazip kılan faktörlerden bir tanesi. Türkiye’nin ithal kalemlerinde medikal ürünler ve cihazlar önemli bir paya sahip. Buna karşılık Avrupa ve ABD ile eşdeğer kalitede üretim yapabilen yerli firmaların sayısı her geçen yıl artıyor ve bu firmalar başta Avrupa olmak üzere dünya medikal sektöründeki rüştünü ispatlıyor. Rakiplerine göre en büyük avantajları aynı kaliteyi daha uygun fiyatlarda sunabilmeleri. Krizlerden en az etkilenen sektörlerden biri olan medikalde; ülkemizde girişimcilik gücünün yüksek olması, sektördeki bilgi birikiminin fazlalığı ve lojistik sektörünün gelişmiş olması da önemli artıları arasında yer alıyor.
Markalaşma ve uluslararası tanıtım konusundaki eksiklikler ise sektörün önündeki en büyük handikaplardan biri… Diğer bir önemli eksik ise Ar-Ge ve inovasyona ayrılan kaynağın yeterli düzeyde olmayışı. Medikal üretim bölgelerinin kurulmasının da sektörün büyümesine katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Türk medikal sektöründe üretim yapan yerli firmaların son yıllarda ihracat yaptıkları ülkeleri çeşitlendirmelerinin yanı sıra Ar-Ge yatırımlarını artırdıklarını ve kalite standartlarının yükselttiklerini belirtti. Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: “Almanya, ABD gibi medikal teknolojisinde ileride olan ülkelerle rekabet edebilmek için firmalarımızın teknoloji ve Ar-Ge’ye yatırım yapmaları oldukça önemli. Nitekim beş yıldır milli katılım organizasyonunu düzenlediğimiz Almanya Medica Fuarı’na katılan firmalarımızın bu açıdan önemli bir mesafe aldıklarını gördük. Almanya’nın ürettiği bir medikal cihazı üçte biri fiyatına aynı kalitede, aynı standartlarda üreten firmalara sahibiz. Türk medikal sektörünü uluslararası alanda iyi tanıtabilirsek firmalarımıza olan ilgi ve dolayısıyla bu alandaki ihracatımız da artacaktır.”
Beş yıl öncesine kadar ihracatı olmayan firmaların, bugün 35 ülkeye ihracat yaptığına vurgu yapan İKMİB Başkanı Murat Akyüz, medikal ihracatının kısa vadede 1 milyar dolara çıkarılmasının zor olmadığını, ithalatın çok yüksek olduğu bu sektörde yerli üretimin desteklenmesi sayesinde cari açığın azaltılmasına da büyük katkılar sağlanacağını dile getirdi.
İKMİB Başkanı Murat Akyüz, medikal ürünler sektörü ile ilgili yaptığı değerlendirmede, uluslararası rekabetçiliği geliştirme projeleri kapsamında Medikal Sektöründe UR-GE Projesi için de çalışmalara başladıklarını söyledi. Medikal Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı Projesi kapsamında, Türk medikal ürünler firmaları bir araya gelecek. Hedef pazar ve ihtiyaç analizlerinin tamamlanmasının ardından gidilecek ülkeler ve bölgeler belirlenerek bu ülkelere sektörel ticaret heyetleri düzenlenecek. Böylece; sektörün önemli eksiklikleri arasında bulunan yurtdışı pazarlamada güç birliği yapılarak sinerji oluşturulacak. Yurtdışı Pazarlama Takımı ile yerli firmaların ortak hedef ve pazarlama faaliyetleri etrafında bir araya gelmeleri amaçlanıyor.
Murat Akyüz, medikal sektörünün 2014 yılında stratejik yol haritasının detaylandırılması, üretim kalitesini artıracak regülasyonların hayata geçirilmesi, özel sektör-üniversite-kamu arasında güvene dayalı işbirliği ve koordinasyon oluşturulması ile katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi konularına odaklanacağını da sözlerine ekledi.
medikalteknik.com.tr