Şehir hastaneleri özel sağlık kuruluşlarına talebi artıracak

Özel sağlık kuruluşları yöneticileri, özellikle büyük kentlerdeki hastaların ulaşım ve yoğunluk nedeniyle şehir hastanelerine değil kent içindeki özel sağlık kuruluşlarına yöneleceğini belirtiyor.

Kamu sağlık hizmetleri sunumunda en kapsamlı düzenlemelerden olan şehir hastaneleri uygulamasının özel sağlık kuruluşlarına olan talebi artıracağı belirtildi. Büyük kentlerde, bütün kamu sağlık kuruluşlarının tek merkezde toplanması olarak tanımlanan şehir hastaneleri uygulamasıyla, gerek ulaşım, gerekse olası kalabalık sorunları nedeniyle, Genel Sağlık Sigortası kapsamında olanların bu merkezlere gitmekten vazgeçerek daha yakın ve ulaşımı kolay, şehir içindeki özel sağlık kuruluşlarına kayacağı belirtildi. 

DÜNYA'ya bilgi veren özel sağlık kuruluşları yöneticileri, "Bizim için bu anlamda olumlu bir sonuç doğacak gibi görünüyor. Çünkü, İstanbul ve Ankara'da küçük ya da büyük sağlık yatırımları oldukça merkezi sayılabilecek noktalarda yatırım yaptılar" ifadesini kullandı.

'Büyük şehirleri etkiler'
Sağlık Bakanlığı tarafından hızlandırılan şehir hastaneleri projelerinin faaliyete geçmesinden sonra ilk etkilerinden birinin şehir
 merkezlerindeki özel sağlık kuruluşlarına olan talebi artırma olacağı kaydedildi. DÜNYA'nın görüştüğü özel sağlık kuruluşu işletmecileri, küçük ve orta ölçekli şehirlerde çok etkisi olmasa da büyük şehirlerin tamamında ulaşım güçlükleri, kalabalık, ilk etapta yaşanacak işletme ve idare sorunları nedeniyle Genel Sağlık Sigortalısı olan ancak fark ödeme kapasitesi bulunan orta sınıf olarak sayılabilecek kişilerin yakınında bulunan özel sağlık kuruluşlarından yararlanmaya başlayacağını belirttiler. 

Bu etkinin özellikle poliklinik hizmetlerinde görüleceğini belirten özel sağlık kuruluşu yetkilileri, kısa vadede de fark ücret talep etmeden poliklinik hizmeti veren özel kuruluşların gelir artırmak için fark ücret talep etmeye başlayacağı, diğerlerinin de yine aynı amaçlı olarak hasta gelişme bağlı olarak yasal sınırına kadar fark ücretlerini yükseltme eğilimine gireceği kaydettiler.

'1.5 yıllık dalgalanma olur'
Orta vadede ise her bir özel kuruluşun hasta sayısı ve gelirine bağlı olarak hesaplama yapacak verilerin oluşmasıyla fark ücretleri ayarlamasının da "optimum" noktayı bulacağını belirten yetkililer, "Fark ücreti talep edip etmeme ya da yasal sınırına kadar yükseltme konusunda yaklaşık 1-1,5 yıllık bir dönemde dalgalanma olacağım, hastanelerin birkaç kez karar değiştirmek zorunda kalacağını düşünüyoruz. Ancak bu aşamadan sonra her hastanenin konumuna ve maliyetlerine bağlı olarak bir denge kurulacaktır" görüşünü dile getirdiler.

Yetkililer, uygulamanın bu yönüyle orta ve orta üst sınıftaki kişilerin bireysel sağlık harcamalarında yükselmeye yol açacak sonuç doğurduğu yorumunun yanlış olmayacağını vurguladılar. 

 

Şehir hastaneleri projesi için sözleşme projeleri sürüyor 
Sağlık Bakanlığı, yatırım ihtiyacını karşılamak ve eskiyen binalara yönelik yenileme yatırımı ihtiyacını karşılamak için kamu-özel ortaklığı modeli çerçevesinde şehir hastaneleri-sağlık kampüsleri projesini geliştirmişti. Bu proje kapsamında, istanbul ve Ankara'da 2, diğer şehirlerde 1'er olmak üzere merkezi kampüsler içinde bütün 

hizmetlerin verildiği sağlık tesisleri inşa edilecek. Özel sektör tarafından inşa edilecek tesisler için devlet aylık kira ödemeleri yapacak ve şehir içlerinde boşaltılacak eski hastane bina ve arazilerinin kullanım hakkını devredecek. Yapımcı şirketler ayrıca yeni inşa ettikleri kampüslerdeki ticari işletmelerin kiralama hakkına ya da işletme hakkına sahip olacak. 

Bu kapsamda halen Ankara'da Etlik ve Bilkent ile Kayseri projeleri inşa aşamasında bulunuyor. Adana, Elazığ, Gaziantep, Konya, Manisa Mersin, Yozgat, istanbul-ikitelli kampüsleri için ise tamamlanan ihaleleri kazanan şirketlerle sözleşme görüşmesi yapılıyor. Bursa, izmir, İsparta, Kocaeli ise ihale aşamasında bulunuyor. 

Mehmet KAYA / Dünya

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ