Savaşan: "Sağlık ana turizm türü olmalı"

Kıbrıs Gazetesi'nden Ali Cansu'ya konuşan Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan, Sağlık ve turizm gibi iki çetrefil karakterin evliliğinin geleceğinin ‘sağlam altyapı, çağdaş ve birbiriyle uyumlu yasalara bağlı olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Gazetesi'nden Ali Cansu'ya konuşan Kıbrıs  Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan, Sağlık ve turizm gibi iki çetrefil karakterin evliliğinin geleceğinin ‘sağlam altyapı, çağdaş ve birbiriyle uyumlu yasalara bağlı olduğunu vurguladı.

Günümüzde ‘yeni nesil turiz’ anlayışının egemen olduğunu belirten Savaşan, ülkemizdeki mevcut koşulları iyileştirmeden ‘basit-kolaycılık’ ile sağlık turizmi ürünlerini uluslararası piyasaya ham olarak sunmaya çalışmanın, makro planda hüsran oluşturacağını vurguladı. Savaşan sadece sağlık ve/veya turizm açısından konuya yaklaşmak yerine, özgün ve yepyeni bir mekanizmanın kurgulanmasının zorunlu olduğunu söyledi.

“TURİZMDE YENİ ANLAYIŞ GELİŞTİ…”

Dünya’ya bakıldığında pek çok alanda olduğu gibi turizm anlayışında da eskisine göre büyük farklılıkların meydana geldiğini görüyoruz. Bu anlayış, küresel gelişmeleri izleyen bir kamu-özel kesim işbirliği ile turizmde yerelleşmeyi, rekabetçi pazara odaklı, yerel çağdaş örgütlenmeye açık ortak işlerliği, çevreye duyarlı, sürdürülebilirlik kavramına ve değişime tam uyumlu stratejileri, bölgesel turizm yönetimini, yerel sivil toplum kuruluşları dayanışmasını, internet teknolojisi odaklı ve kendini sürekli yenileyen dinamik, bütünsel bir yönetimi içeriyor.

“DÜNYA’DA SOMUT ATILIMLAR YAPILIYOR…”

Küresel krizler ortamına rağmen gelişimini sürdüren turizm endüstrisi çerçevesinde özgün yerini alan Sağlık Turizmi’ne yatkın bütün ülkelerin, bu dönemde somut atılımlar yaptığını görüyoruz. Ülkemizede ise girişimcilerimizin büyük gayretleri ile başta YDÜ Hastanesi, özel hastaneler ile tüp bebek merkezlerinde sunulan medikal turizm hizmetleri, otellerdeki medikal masaj, spa uygulamaları ve yaşlı-engelli turizminde sınırlı ama önemli ilerlemeler sağlandığını söyleyebiliriz.

“DÜNYA’DA REKABET YARIŞI SÜRÜYOR…”

Dünya’da yılda 30 milyon kişi şifa bulmak için ülkeleri dışına gidiyor. Sağlık Turizmi sektörü yıllık 150 Milyar Dolar ciroya ulaştı. Sosyo-ekonomik tabana dayalı bütün organizasyonlarda olduğu gibi, arz ve talebe bağlı bu gelişmede hızlı bir pazar ve rekabet yarışı söz konusu. Günün koşullarında hangi ülkeler talebin beklentilerine en uygun koşullarda bir arz geliştirme konusunda öne çıkarsa bu alandaki nimetlerden de o oranda yararlanıyor.

“EVLİLİĞİN SAĞLIKLI GELECEĞİ ‘SAĞLAM ALTYAPI’YA BAĞLI…”

Fakat bu yeni gelişimde çok hassas bileşenler ve dengeler var. Bir yanda insan unsuru ve geniş hizmetler yelpazesine dayalı turizm, diğer yanda ise her işin başı sağlık gibi iki çetrefil karakter. İşte bu iki çetrefil karakterin birleşerek oluşturduğu yepyeni örgütsel evliliğin sağlıklı bir geleceği olması için ‘sağlam altyapı’ya ve çağdaş, birbiriyle uyumlu yasalara gereksinim duyuluyor.

“SİGORTA’ VE ‘HUKUK’ ÇARKLARININ UYUMLU İŞLEMESİ ŞART…”

Sağlık Turizmi’nde rol oynayan ortam ve hizmetlerde en temel faktörün tıp alanında olduğu kuşkusuz. Ancak, gerek standartlar ve gerekse de uluslar arası ticaret konusundaki özel anlaşmalar çerçevesinde kritik ince ayarlara ihtiyaç doğuyor. Özellikle ‘sigorta’ ve ‘hukuk’ alanlarında, bütün çarkların uyumlu ve sorunsuz olarak işlemesi bu alanın gelişmesi için olmazssa olmazdır.

“YASAL VE TİCARİ ALTYAPI İLE İNSAN UNSURU İYİLEŞTİRİLMELİ…”

Yasal ve ticari altyapının yanı sıra, mevcut mekanizmadaki insan unsurunun iletişim ve uzmanlık alanlarında da gerekli ortamların ‘iyileştirilmesi’ne ihtiyacımız var. Lisan ve iletişim kabiliyeti ile teknik ve teknolojik konularda çağdaş tedavi hizmetlerinin hazırlanması ötesinde, bunların gereğince pazarlanması ve randımanlı olarak yönetilmesi gerekiyor.

“ÖZGÜN VE YEPYENİ BİR MEKANİZMA KURGULANMALI…”

Bu bakımdan, bünyesindeki mevcut koşulları iyileştirmeden ‘basit-kolaycılık’ ile uluslar arası piyasaya ham olarak sunmaya soyunan bir zihniyetin, makro planda hüsrana uğramaya mahkum olacağı kuşkusuzdur. Sadece sağlık ve/veya turizm açısından konuya yaklaşım yerine, özgün ve yepyeni bir mekanizmanın kurgulanması zorunlu görünüyor.

“İHTİYACIMIZ HÜKÜMETİN ÖZEL PROJELER GELİŞTİRMESİ…”

Süregiden hızlı küresel gelişmelerde Sağlık Turizmi’nde öne çıkan ülkelerin ki bu ülkelerden biri de Türkiye’mizdir, bu gerekli altyapıyı özel gayretlerle ele alarak uyumlu ve verimli hale getirmek için özgün hükümet projeleri geliştirildiğini görüyoruz. İşte bizim de ihtiyacımız hükümetimizin Sağlık Turizmi’ni ülkenin ana turizm türlerinden biri olarak kabul etmesi ve bu konuda özel projeler geliştirmesidir.

 “BU SEKTÖRÜN DAYANILMAZ CAZİBESİ KÜRESEL OLARAK YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR…”

Dünya çapında 250 civarındaki ülke arasında sadece 50’sinin sağlık turizmi pazarından kayda değer bir pay alabilmek için çaba gösterdiğini biliyoruz. Ancak, bu yeni sektörün dayanılmaz cazibesi ile küresel bir yoğun ilgi ve ekonomik yarışma alanı haline geldiği, bu durumun tırmanarak gelişeceği de kuşku götürmez bir gerçek.

“1.5 MİLYAR İNSAN BÜYÜK POTANSİYEL…”

Ülkemiz için dörtbuçuk saatlik uçuş mesafesinde yaşayan 1.5 milyar insan Sağlık Turizmi açısından büyük potansiyel oluşturuyor. Ülkemizde bu alanın gelişmesi için devlet desteği yanısıra çağdaş, ülkemize uygun işlevi yüksek yasalar ve tüzüklerle denetime ihtiyaç var. Ayrıca bu alanda yatırım, tanıtım ve pazarlamanın Türkiye’deki gibi teşviklendirilmesi de hayati öneme haiz.

“HİZMET ÖRGÜTLERİ ‘GEREĞİNCE’ DEVREYE GİREBİLMELİ...”

Bize göre ülkemizdeki en kritik eksikliklerden biri de, geleceğin şekillendirildiği böylesi bir atılım döneminde Sağlık Turizmi için hayati önem taşıyan lojistik kadroların ve hizmet örgütlerinin ‘gereğince’ devreye girememesidir. Lisan bilen destek sağlık elemanlarının yanı sıra, uzman tanıtma-pazarlama ve teknolojik donanımların da ‘ihmal edilmemesi’nin bu sektörün ülkemizde gelişmesini temelden etkileyeceği aşikardır.

“HÜKÜMET KAPSAMLI YASAL VE ÖRGÜTSEL ALTYAPI HAZIRLIĞI YAPMALI…”

Kabinedeki mevcut dört bakanın kısa geçmişte turizmden sorumlu bakanlık görevi yapmasının, ülkemizde Sağlık Turizmi’nden gerçek bir ekonomik fayda elde edilmesi için bir an önce kapsamlı yasal ve örgütsel altyapı hazırlıklarının yapılmasında büyük bir avantaj olduğunu düşünmekteyiz.

“TURİZM GELİRLERİNE KAFA YORMAMIZ GEREKİYOR...” 

Son on yılı değerlendirdiğimizde ülke Turizminin geçmiş on yıla kıyasla yüzünün iyiye baktığını fakat otel doluluklarının özel dönemler haricinde halen %50’lerde kalması ve turizm gelirlerinin de artan turist sayısı oranında artmaması üzerinde kafa yormamız gerektiğine işaret ediyor. 

“YAPILMASI GEREKEN ÇOK ŞEY VAR...”

Turizmde en önemli nokta, ülkeye taşınan kişi sayısından öte, seçilen turizm modeline uygun olarak getirilen turistlerin ülke içinde ne kadar katma değer yarattığı konusudur. Bu noktadan bakıldığında ülke turizmimiz için yapılması gereken daha çok şey olduğunu söylemek doğru olacaktır. Turizm, sağlık, yüksek öğretim ve hukuk alanlarının çok kıymetli temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu konseyimiz, Kuzey Kıbrıs’da Sağlık Turizmi’nin gelişmesi ve ülke içi katmadeğerin insanımızı mutlu eder bir seviyeye gelmesi için çalışıyor ve ilgili bakanlıklar ile de sıkı bir işbirliği yapıyor.

“GAZİANTEPTEKİ ALÇAKÇA EYLEMİ NEFRETLE KINIYORUZ…”

Son olarak sizler vasıtasıyla, Türkiyemizde her gün polislerin, askerlerin ve suçsuz sivillerin şehit olduğu haberlerini almaktan, yeni canların kaybedildiğini öğrenmekten duyduğumuz derin üzüntüyü belirterek, Gaziantep’de sivil ve masum  insanları hedef alan ve bir düğün alanını kana bulayan terörist eylemi nefretle kınadığımızı belirtmek isterim.

Kıbrıs Gazetesi - Ali Cansu

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ