Savaş mağduru Suriyeli doktor yurttaşlarının hizmetinde

Suriye'de sahibi olduğu özel hastanenin rejim güçlerince bombalanmasının ardından ailesiyle Türkiye'ye sığınan kadın doğum uzmanı Radiye Şah, Gaziantep'teki Ensar Toplum Merkezinde gönüllü danışmanlık hizmeti sunuyor.


Suriye'nin İdlib şehrinde sahibi olduğu hastanenin rejim güçlerince bombalanmasının ardından ailesiyle Türkiye'ye sığınan kadın doğum uzmanı Radiye Şah, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki toplum merkezinde gönüllü danışmanlık hizmeti veriyor.

Suriye'de 6 yıl önce başlayan iç savaş, İdlib ketindeki özel bir hastanede kadın doğum uzmanı olarak görev yapan Radiye Şah'ı (57) da etkiledi.

Rejim güçlerinin 1,5 yıl önce hastaneyi bombalamasının ardından eşi ve 5 çocuğuyla Gaziantep'e sığınan Şah, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ensar Toplum Merkezinde gönüllü danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

Merkezde çocuklar ile Suriyeli ailelere sağlık alanında danışmanlık hizmeti sunan Şah, uzmanlık alanında sağlık konferansları da veriyor.

Radiye Şah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de savaş başlamadan önce güzel bir yaşantılarının olduğunu belirtti.

Suriye'de insanlara yardım etmek için elinden geleni yaptığını dile getiren Şah, şunları belirtti:

"29 yıllık meslek hayatımda İdlib ve Halep'te çalıştım. 20 yıl önce de eşimle İdlib'te özel bir hastane kurduk. Burada kendi vatandaşlarıma hizmet veriyordum. Savaş başladıktan sonra o güzel günler geride kaldı. Hastane bombalanacağı zaman bilgi geldi. İlk başta bu bilgiye inanmak istemedik. Bu yüzden hastalarımızla birlikte bodrum kata inerek, burada beklemeye başladık. Beklediğimiz sırada uçaklar gelip hastaneyi bombaladı. Ben de bacağımdan yaralandım. Çok şükür ölen olmadı, sadece 3-5 kişi yaralandı ama hastanemiz yerle bir oldu. Bu yüzden 5 çocuğumla Gaziantep'e gelmek zorunda kaldım. Doktor olan eşim de aralıklarla Suriye'ye gidip geliyor."

"Tek isteğim, mesleğimi Gaziantep'te sürdürmek"

Şah, Türkiye'nin kendilerine çok yardımcı olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Gaziantep'te çocuklarımız okullara gidiyor. Türk devleti ve halkının bize yardımcı olduğunu görünce benim de bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Kendi halkıma hizmet etmek istedim. Bu yüzden bu merkezde gönüllü danışmanlık hizmeti veriyorum. Buraya gelen ailelere eğitim ve sağlık alanında danışmanlık hizmeti veriyorum. Ailelerin hangi hastaneye gideceklerini, çocuklarına ne gibi aşılar yapmaları gerektiğini söylüyorum. Okul çağındaki çocuklara ise eğitim veriyorum. Tek isteğim, mesleğimi Gaziantep'te sürdürmek. Bunun da olması için vatandaşlık gerekiyor."

Ensar Toplum Merkezi Müdürü Salih Açıkgöz de Radiye Şah'ın merkezde gönüllü sağlık hizmeti sunmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Şah'ın merkezden yararlanan genç kızların sağlık alanındaki sorun ve sıkıntılarını dinleyerek yönlendirme yaptığını söyleyen Açıkgöz, "Merkezimize gelenler arasında yeni doğum yapmış veya hamile ev hanımları da oluyor. Gönüllü danışmanımız, bu kişilere yönelik sağlık konferansları veriyor. Merkeze gelen Türk ve Suriyeli çocuklar, sağlık alanında bilgilendirilmiş oluyor." sözlerine yer verdi.

Manşetler