Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaç harcamalarındaki artış ve sahte reçetelerle mücadele için radikal önlemler almaya hazırlanıyor. Kurum, bütün eczaneleri büyüklüğüne ve sattığı ilaçlara göre sınıflandırarak, karşılaştırma yöntemi ile satışları takibe alacak. Reçete sayısında ve belirli ilaçların satışında önemli oranda artış olması durumunda eczane takibe alınacak. Fazla reçete girişi durumunda, "Antibiyotik, ağrı kesici satışın niye bu kadar arttı?" diye sorulacak.
ÖNCE SINIFLANDIRILACAK
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, SGK, hastanelerin ardından eczaneleri de mercek altına aldı. Kurum, Ankara ve Eskişehir'de başlattığı pilot uygulama ile hastanelerde olduğu gibi eczaneleri de sınıflandırıyor. Önümüzdeki dönemde tüm Türkiye'de uygulanacak sistemle aynı grupta yer aldığı halde ilaç satışında belirgin artış olan eczaneler izlemeye alınacak. Öncelikle, il, ilçe ve bulundukları semtlere göre eczaneler sınıflandırılacak. Ardından bu eczanelerin aylık, yıllık satış kapasiteleri çıkarılacak. Aynı bölgedeki eczanelerin satış kapasiteleri karşılaştırılacak, ortalama ciroları tespit edilecek. O bölgedeki eczanelerden birinin ilaç satışında belirgin bir artış olduğunda sistemden görülecek. Bunun nedenleri araştırılacak.
16 MİLYARLIK FATURA
En önemli kalemi de ilaç harcamaları oluşturuyor. Kurumun ilaç gideri 16 milyar liraya ulaşmış durumda. İlacın toplam sağlık harcaması içindeki payı yüzde 50. İlaç giderindeki bu artışın önüne geçebilmek için yeni tedbirler üzerinde duruluyor. Eczanelerin sınıflandırılması da bunun önemli bir ayağını oluşturuyor. Takip sırasında, kendi grubundaki eczanelere kıyasla aşırı reçete girişi olan eczane yakın takibe alınacak. Bu yolla sahte reçete giren eczane kendini ele vermiş olacak. Pilot uygulamadan sonra sistem tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacak.