Salatasız gün geçirmeyin

Havaların soğuması ile birlikte vücut ısısı değişikliğine bağlı olarak metabolizma hızında yavaşlama görülüyor.

Bu da, yediğimiz yiyeceklerin daha kolay kiloya dönüşmesine yol açıyor. Universal Çamlıca Hastanesi Diyetisyeni Dr. Samet Yağlı, hem hastalıklardan korunmak hem de kilo almamak için çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Yaza veda ettiğimiz şu günlerde, vücut ısısı değişikliğine bağlı olarak metabolizma hızının yavaşlaması, daha hızlı kilo almamıza yol açabiliyor. Özellikle bu dönemde yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Doç. Dr. Samet Yağlı, sonbaharda beslenme ile ilgili şu önerilerde bulundu:

“C vitamini dediğimizde ilk akla gelenlerden birisi olan portakal suyu, portakalın kendisine göre enerjisi yüksek bir besin kaynağıdır. Genellikle tüm meyvelerin suyu sıkıldığı zaman glisemik indeksi artar ve buna bağlı olarak kalorisi yüksek olur. O yüzden günde 3 porsiyon meyvenin kendisini yemeniz yeterli olacaktır. (Örn: 1 orta boy elma = 1 porsiyon meyve ).”
Doç. Dr. Samet Yağlı’nın verdiği bilgilere göre bazı besinlerin kalori değerleri ve C vitamini içerikleri şöyle:

Yeşil biber(3-4 adet yeşil biber 29 kalori olup 100mg C vitamini içerir)
Karnabahar(2 parça karnabahar 31 kalori olup 80 mg C vitamini içerir)
Limon (1 adet limon 43 kalori olup 51 mg C vitamini içerir)
Semizotu ( 1 su bardağı kıyılmış semizotu 16 kalori olup 15 mg C vitamini içerir)
Portakal ( 1 küçük boy portakal 49 kalori olup 59 mg C vitamini içerir)

“Salatasız gün geçirmeyin”

“Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha yoğun olduğu bugünlerde salatalarınıza C vitamini yönünden zengin maydanoz,semizotu eklemeyi ihmal etmeyin. Çay ve kahve tüketimi yerine içeceğiniz yeşil çay, adaçayı, ıhlamur ve kuşburnu çayı da sizi hastalıklardan korumada etkili olacaktır. 100 gr kuşburnu 450 mg C vitamini içerir.”

Yetişkinlerde ortalama günlük 70 mg C vitamini alımının yeterli olacağını belirten Doç. Dr. Samet Yağlı, şunları söyledi:
“C vitamini, yüksek doz alındığında emilimi azaldığı için yararları sınırlı kalır ve fazlası böbreklerden idrarla dışarı atılır. O yüzden her şeyde olduğu gibi askorbik asitte de aşırıya kaçmamız gerekmektedir. Ayrıca C vitamini preparatlarını hekiminize danışmadan kullanmayınız, aksi takdirde bazı yan etkileri görülmesi mümkün olabilir.”

“Sigara içenler dikkat”

“Günlük askorbik asit ihtiyacı yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişmekle beraber, sigara içen bireylerin alması gereken C vitamini, normali 2 katıdır. Sigaranın askorbik asit emilimini azalttığı yapılan araştırmalarda görülmüştür.”

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ