Mevsimin yaza dönüştüğünü simgelerdi ama günümüzde seralarda yetiştiği için her mevsimde bulunabilir oldu.
A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile fosfor, demir, kükürt, manganez ve protein içerir.
Salatalık taze olarak, haşlanarak ya da turşusu yenir. Kabuğuyla yenildiğinde Besin değerleri korunmuş olur.Salatalık taze olarak, haşlanarak ya da turşusu yenir. Kabuğuyla yenildiğinde Besin değerleri korunmuş olur.
İdrar söktürücü ve kanı temizleyicidir. Bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderir. Basura iyi gelir. Harareti keser. Kolesterolü düşüren salatalık kalp ve damar hastalıklarına vücudu korur. Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Böbrek hastalıkları ile bağırsak iltihabı ve gut hastalığında faydalıdır. Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Cilt bakımı ve temizliği için sıklıkla kullanılır. Salatalık dilimlenerek cilde konursa, cildi yumuşatır ve nemlendirir. Ciltteki kaşıntıları, kırışıklık, sivilce ve lekeleri giderir. Çiller için, salatalık soğuk süte doğranıp bu karışım yüze sürülmeye devam edilirse faydası görülür.
İçerdiği azotlu bileşikler, karbonhidratlar, A,B ve C vitamini ile vücuda ihtiyacı olan gıdayı verirken, son derece az kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmez sebzesidir. Gerek kahvaltıda gerekse diğer öğünlerde hepimizin severek yediği salatalık, sıcak yaz günlerinde yapılan soğuk cacığı ile mükemmel bir ferahlatıcıdır. Hassas bazı midelere yanma hissi verebilir. Bunun dışında bilinen her hangi bir yan etkisi yoktur.