Saklama kaplarındaki gizli tehlikelere dikkat!

Besinleri saklamak için kullandığımız plastik, alüminyum ve porselen kapların insan sağlığına verdiği zararların farkında mısınız?

Peki, saklama kapları besinleri nasıl etkiliyor? Hangi kaplarda besinleri saklamak gerek? İşte cevaplar…

Hemen hemen her gün yaptığımız yemekleri ve atıştırmalıkların bir kısmını buzdolabında saklamak için farklı farklı kaplara koyuyoruz. Ancak uzmanlar, besinlerin her maddeden yapılan saklama kaplarında korunmaması gerektiğini, saklamaya uygun olmayan araç gereçlerden ise zehirli maddelerin çözünmesiyle besine metal bulaşma riskinin olduğuna dikkat çekti.

Hangi malzemeden yapılan kaplar sağlıklı?

Peki, gıdalarımızı saklamak için hangi kapları kullanmak gerekiyor.  Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Mehtap Ersin Bayrak, besinlerin saklanmasında genellikle cam, plastik, toprak, madeni (nikel, çelik, demir vb.) seramik gibi farklı malzemeden yapılmış kaplar kullanıldığını belirterek, hangilerinden ne tehlikeler geldiğini anlatarak, şu bilgileri verdi:

Plastik kaplar kanserojen olabilir

“Cam kapların içine konulan besin ile reaksiyona girmemesi ve aşınmaması en önemli özellikleridir. Plastiklere ise işleme kolaylığı ve bazı özellikler kazandırılması yönünden çok çeşitli katkı maddelerinin katılması zorunludur. Oysa bu katkı maddelerinin insan sağlığı için toksik ve kanserojen etkileri olabilmektedir.”

Seramik kaplar kurşun zehirlenmesine neden olabilir

“Çatlak ya da sırlı yüzeyleri bozulmuş toprak kaplar, insan sağlığı için riskli olabilir. Yine kalitesiz seramik kaplardan besine kurşun geçişi ve insanda kurşun zehirlenmesine neden olabileceğinden dolayı besinlerle teması olan bu tür kapların yapımında uygun teknik ve kaliteli seramikler kullanılmalıdır. Bu anlamda seramik kaplı, cam-seramik kaplı ya da doğal minerallerden üretilen ve içeriğinde kanserojen maddeler bulunmayan ekolojik diye nitelendirilen tavalar, tencereler bulunmaktadır.”

Zehirli maddeler besine geçebilir

 “Besin saklamaya uygun olmayan araç gereçlerden de zehirli maddelerin çözünmesiyle besine metal bulaşması olabilir. Asitli besinlerin bakır veya bileşiminde kurşun içeren kaplarda saklanması veya besinlerin kalaysız bakır kaplarda bekletilmesi de ağır metal zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle kalaysız bakır, boyalı plastik ve alüminyum kaplarda besinler bekletilmemelidir.”

Asitli besinleri alüminyum kaplar da saklamayın

“Alüminyum, besinin asit ve alkali olmasından etkilenir. Sirke, limon, domates vb. besinler alüminyum çözülmesine neden olur ve besine geçer. Besinlerle alınan alüminyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir gibi minerallerin vücuda olan biyo yararlılığını azaltır. Kaptan besine, besinden kaba geçiş olması besin kalitesini olumsuz etkiler. En iyi saklama kabı, besinle alışverişi olmayan nötr kalplar örneğin kaliteli cam kaplardır.”

Manşetler