Sağlık Bakanlığı, sahte kanser ilacı satın alan lösemi hastaları için harekete geçti. Sistem üzerinden tespit edilecek olan hastalara acil tıbbi müdahalede bulunulacak. Mağdurlara tazminat davası açmaları için destek sağlanacak.
Türkiye’nin ilaç parasını devletin karşıladığı dünyada sadece birkaç ülkeden biri olması simsarların iştihanı kabarttı. 10 ilde yapılan operasyonda binlerce sahte kanser ilacının ele geçirilmesi Sağlık Bakanlığı’nı da herekete geçirdi. Bakanlık eczaneler için kullandığı ‘Medula’ sistemini incelemeye aldı.
Sahtesi bize gerçeği ABD’ye
Sağlık Bakanlığı, ilaçların, üretim veya ithalatından itibaren her hareketi izlemek için kurduğu İlaç Takip Sistemi İTS ile her bir ilaç kutusunun üzerine basılan karekodlar sayesinde ürünün giriş ve çıkışını raporlayabiliyor. Sahte ilaç çetesiyle çalışan eczacılar, reçeteyle gelen kanser hastalarına sahte kanser ilacını verirlerken gerçek ilacın karekodunu Medula sistemine okutuyor. Böylece ilaç sistemde hastaya verilmiş gözüküyor. Böylece sahtekarlar hem devletten parasını alıyor hem de bu gerçek ilaçları götürerek İsviçre, Danimarka, İngiltere ve ABD gibi ülkelere yüksek fiyatlara satıyor.
Tazminat dünyaya emsal olacak
Bakanlık, 10 ildeki 6 ecza deposu ile 20 eczanenin kimlere sahte ilaç sattığını belirlemeye çalışıyor. Sahte ilaçla tedavi uygulanan hastalar tespit edilir edilmez acil müdahalede bulunulacak. Mağdura tazminat davası açmaları için destek verilecek. Bakanlık yetkilileri, sahtekarlar için dünyaya emsal olacak yüksek bir tazminat davası açacaklarını belirtiyor. STAR’a konuşan Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay ise sahte ilaç satan eczanelerin dürüst eczaneleri zor durumda bıraktığını söyledi. Öte yandan 2013’ün ilk 3 ayında ise 96 bin kaçak ilaç yakalandığı açıklandı.
Çeteyi hemşire çökertti
İstanbul polisinin 10 ilde yaptığı sahte ilaç operasyonunun ayrıntılarına STAR ulaştı. Gözaltına alınan zanlıların sorgusunda çete elemanlarının kullanılmış ilaçların ambalajlarını toplayarak içlerine sahtelerini koyduğu belirlendi. 3 liralık gripinleri bu kutulara koyarak bin 500 liradan satan çeteyi, Şişli Etfal Hastanesi’nde görevli hemşire ortaya çıkardı. Hasta yakınının getirdiği ilacın üzerinde karekod olmadığını gören hemşire durumu yetkilileri bildirince operasyon başladı. Aynı yönde şikayet Cerrahpaşa’da çalışan bir doktordan da geldi. Sahte ilaç operasyonu kapsamında 2 doktor hakkında da işlem yapıldığı öğrenildi.