Sahte Botoks Uyarısı!

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, sahte botoks uyarısı yaparak, “Piyasadaki sahte ve kaçak ürünler tehlike saçıyor. Yüzünüze ne olduğunu bilmediğiniz bir madde uygulatmayın” dedi.

 

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, sahte botoks uyarısı yaparak, “Piyasadaki sahte ve kaçak ürünler tehlike saçıyor. Yüzünüze ne olduğunu bilmediğiniz bir madde uygulatmayın” dedi.

Dr. Yücel şu açıklamayı yaptı, “Kaçak yollarla gelen, botoks, dolgu yada cilt yenileme amaçlı malzemelerin içeriğinde hangi maddelerin yer aldığını bilmenin imkansız olduğuna dikkat çeken Dr Yücel, “Bu maddelerin ürünün gerektirdiği standartlar doğrultusunda (örneğin soğuk zinciri kırılmadan) taşınması, yine uygun koşullarda saklanması gerekiyor. Sahte ya da kaçak yollarla gelen ürünlerin ne kadar saflaştırıldığı, etkenlik oranı da belli değildir” dedi.

Sahte ürünlerden ne tür zarar görebilirsiniz?

Dr. Yücel şu bilgileri verdi, “Botoks işleminde sahte ürünlerin hayati kayıplara yol açması hemen hemen imkansızdır. Botoks yapılması gereken dozun çok üzerinde bir miktarda (50 kat fazlası gibi) yapıldığında tehlike taşır. Sahte/kaçak botokstan beklenecek olumsuz etkiler; ürünlerin etkinliğinin azalmasıdır. 4 ay sürmesi beklenen etki bir ay sonra kaybolabilir yahut hiçbir fayda görülmeyebilir. Kaçak ürünlerde alerji riski daha yüksek olabilir. Ancak anaflaksi denilen şiddetli alerjik reaksiyonlar nadir de olsa hayati tehlikeye yol açabilir. Dolgu uygulamaları en riskli gruptur. Sahte ürünler hastalara ciddi zararlar verebilir. Basına yansıyan doku kayıpları, biçimsel bozukluklar ve körlüğe ya da hayat kaybına dek uzanan sorunlar genellikle dolgu uygulamalarının içeriği belirsiz üründen, ürünün uygulanması gerekenden fazla yahut yanlış bölgeye yapılmasından kaynaklanır. Kaliteli ürünlerle ve uzman hekimlerce yapıldığında dahi küçük de olsa alerjik risk taşıyan dolgular kalitesiz içerik, yetkin olmayan uygulayıcılar ve merdiven altı işletmelerde ciddi risk taşır hale gelirler. İçeriği bilinmeyen dolguların bulunduğu alandan temizlenmesi çok güçtür. Klinik, hastane, muayenehane gibi sağlık kuruluşlarında uygulanan dolgular insan vücuduna uyumlu, reaksiyon riski son derece düşük ve güvenle kullanılan hyalüronik asit içerikli malzemelerdir. Bu ürünlerin içeriğindeki etken maddeler işlemi yapan hekimler tarafından bilinmektedir ve olası bir yan etki ya da komplikasyon durumunda uygulanacak prosedürler bellidir. Sahte ürünlerin hangi içeriklerden oluştuğu bilinemediği için, bu ürünlerle yapılan uygulama sonrası gereken müdahalenin yapılması da zordur”

SAHTE ÜRÜNLER YETKİSİZ İŞLETMELERDE ORTAYA ÇIKAR

“Sahte içerikler çoğunlukla “merdiven altı” olarak nitelediğimiz yetkisiz işletmelerde ortaya çıkar. Hastaneler ve klinikler gibi estetik işlem yapmaya yetkili kuruluşların kullandıkları her ürün, Sağlık Bakanlığının İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi’ne kayıtlıdır. Bu sistemler, ilgili ürünün üretiminden dolaşımına, hangi depoda saklandığından hangi tedarikçi aracılığıyla satıldığına kadar çok sayıda bilgi saklar. Bu nedenle yetkili sağlık merkezlerinin kullandıkları ürünlerin sahte ya da uygunsuz çıkma olasılığı yok denecek kadar azdır”

MALİYETİN ALTINDAKİ UYGULAMALARA GÜVENMEYİN

Yoğun talep gören dolgu, botoks gibi işlemlerle ilgili yapılan kampanyaları, maliyetinin çok altında uygulama yaptığını iddia eden işletmelerin varlığını sosyal medyadan görüyoruz. Öyle ki sahte ürünleri piyasaya süren şebekeler, uygun fiyat iddiasıyla doktorları ve sağlık kuruluşlarını bile tuzaklarına düşürmeye çalışıyor. Estetik işlemlerin ve işlemlerde kullanılacak malzemelerin standartları da fiyatları bellidir, hastalar bu konuda yetkili sağlık kuruluşlarından bilgi alabilir. Ortalama fiyatın çok altında maliyetle yapıldığı iddia edilen işlemlerden ve ürünlerden uzak durulmalıdır. Zaten yetkili sağlık kuruluşlarının ve hekimlerin, fiyat belirtmesi, reklam yapması kanunen yasaktır.

GÜVENLİ ESTETİK UYGULAMALAR İÇİN

“Hastaların botoks ve dolgu işlemlerini güvenle yaptırabilmeleri için mutlaka klinik, muayenehane ve sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Botoks ve sentetik dolgu işlemleri ise plastik cerrahlar, dermatologlar ya da bu konuda eğitim almış sertifika sahibi hekimlerce gerçekleştirilmelidir. Yetkisiz işletmelerde ve uzman olmayan
kişilerin yaptığı uygulamalar risk taşır. Öte yandan hastanın kendisine uygulanan botoks ya da dolgu maddesinin ismini ve içeriğini biliyor olması, oluşabilecek yan etki ve komplikasyonlarda da müdahale edilmesini kolaylaştıracaktır. Bu sebepte hasta da kendine yapılan işlemde içeriğin takipçisi olmalıdır”

HASTA NELERE DİKKAT ETMELİ?

“İşlem yaptırdığı yerin bu işlemi yaptırmaya ruhsatı bulunan, klinik, muayenehane ya da tıp merkezi/hastane olduğundan emin olmalı. Kendisine işlem yapan kişinin hekim olduğundan emin olmalı. Bu hekim, plastik cerrah ya da dermatoloji uzmanı ya da Sağlık Bakanlığı onaylı medikal estetik hekim ünvanlı bir hekim olmalıdır. Yapılan işlemin olası risklerini öğrenmeli, kendisine bir ürün enjekte edildiyse ne uygulandığını bilmelidir.” 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ