Sağlıkta Masal Bitti

'Sosyal Güvenlik ve Sağlıkta masal bitti'

Disk Emekli-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mevlüt Taşdemir, AKP Hükümetini sert bir dille eleştirerek, 'Sosyal Güvenlik ve Sağlıkta masal bitti' dedi.

Taşdemir, Hükümetin 5510 sayılı SGSS yasanın tartışıldığı süreçte başta Başbakan olmak üzere yasa savunucularının topluma reform masalı anlattıklarını iddia ederek, “Başbakan; 'yasa yürürlüğe girdiğinde Türkiye'de yaşayan herkes sadece vatandaşlık numarasıyla ayrımsız tüm sağlık kurumlarına gidebilecek' demişti. Yasa, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Aradan 20 ay geçti reformun cilası dökülüyor, gerçekler bir bir ortaya çıkıyor. Sosyal Güvenlikte ve Sağlıkta masal bitti” dedi.

HASTANELER İŞLETME, HASTALAR MÜŞTERİ OLDU

Taşdemir, yasanın yürürlüğe girmesiyle hastanelerin işletme, hastaların ise müşteri olduğunu belirterek, “Bu nedenle sağlık kurumuna her gittiğimizde, muayene ücreti ve katkı/katılım payı ödüyoruz. Alacağımız sağlık hizmetlerinin birim fiyatı SGK tarafından belirleniyor, bilinçli olarak düşük belirlenen fiyatlar alacağımız hizmetleri karşılamaktan uzak olduğundan, fiyatın üzerindeki bedeli cebimizden ödüyoruz. Hastaneler; hizmet kalitesine göre sınıflandırılıyor, bundan sonra paramızın yettiği hastaneye gidebileceğiz. Her özel hastane bulunduğu sınıfa göre SGK tarafından belirlenen birim fiyatın üzerinde ücret alıyor. Temel teminat paketinde olmayan tedavi hizmetleri ile ilaçlar kurum tarafından karşılanmadığı için, parası olmayan hastalar gerekli tedaviye ulaşamıyor. Hekim raporuyla kullanılan bazı ilaçlar ve sağlık hizmetleri ödeme listesinin dışına çıkarıldı, raporlu ilaçlarda eskiden alınmayan ilaç katkı payları şimdi alınıyor. Kısacası sosyal devlet tarafından ayırım yapılmadan tüm yurttaşlara ücretsiz ve eşit sunulması gereken sağlık hizmeti parası olmayanlar için lüks tüketim oldu” şeklinde konuştu.

 

gaziantephaberler.com

Manşetler