"Sağlıkta İndikatör Yönetim Sistemi (SİYÖS)" çalışmaları başlıyor!

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından "Sağlıkta İndikatör Yönetim Sistemi (SİYÖS)" çalışmalarının başladığı belirtilmiştir.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından "Sağlıkta İndikatör Yönetim Sistemi (SİYÖS)" çalışmalarının başladığı belirtilmiştir;

 

Sağlık hizmetlerinde kalite kavramının vazgeçilmez ana unsurlarından birini standartların geliştirilmesi ve geliştirilen standartların uygulanması teşkil etmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte ülkemizdeki sağlık kurumlarının gündeminde yer almaya başlayan kaliteli sağlık hizmet sunumu ve bunu sağlamaya yönelik ortaya konan sistem her geçen gün daha da geliştirilerek ulus ötesi uygulanabilir bir yapıya dönüşmektedir.

Kelime anlamıyla “gösterge” olarak tanımlanan indikatör kavramı, bir konunun sayısallaştırılması ve ölçülebilir hale getirilmesiyle, o konuda iyileştirme faaliyeti yapılmasına katkı sağlayan bir araç olarak tanımlanmaktadır. Standart setin dikey boyutlarından biri olan “İndikatör Yönetimi” ile birlikte kurumlarımızda ölçüm kültürünün yerleştirilmesi ve bu alandaki bilgi birikiminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bu yöntem ile belirlenmiş konularda izlenebilirliğin sağlanması ile kurum içindeki iyileştirme ve geliştirme çalışmalarına da destek sağlanmaktadır. Ülkemizde HKS, ayrıca hastanelerin İndikatör Yönetimi süreci ile tanışmasını da sağlamıştır. “Hastane Hizmet Kalite Standartları”nın İndikatör Yönetimi boyutunda 19 indikatör olmakla beraber standart seti içinde indikatör özelliğine haiz standartlar veya değerlendirme ölçütleri de ayrıca yer almaktadır.

Bu konunun önemine binaen Bakanlığımızca; oluşturulacak rehber dokümanlara esas teşkil etmek, hastanelerin kendilerini ve birbirlerini kıyaslayabilecekleri bir platform oluşturmak üzere web tabanlı “Sağlıkta İndikatör Yönetim Sistemi” (http://195.175.75.14:88/siyos) geliştirilmiştir. Bu sisteme ilişkin uygulama rehberi ve kullanım kılavuzları da hazırlanarak sisteme yüklenmiştir. Başlangıç olarak 7 indikatörün yer aldığı bu çalışma, sisteme dâhil edilen 19 hastanede 10 Eylül 2012 tarihinden itibaren başlatılacaktır. Sistem kurgulanırken basit, anlaşılabilir ve yönetilebilir olmasına ve minimal veri ile izlenebilmesine özen gösterilmiştir.

Bu çalışma sonucunda, ulusal bir ölçme ve değerlendirme sistemi oluşturularak, bu konunun ülke genelinde gelişimine katkı sağlanması, bu alanda bilgi birikimi ve deneyim kazanılması, kurum içi ve kurumlar arası kıyaslamalara imkân sağlanması, ulusal bir veri tabanı oluşturulması, ulusal rehberlerin geliştirilmesi ve birlikte öğrenme sürecine katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Önemle duyurulur.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ