Sağlıkta, 8 aylık sürede 7 bin 287 şiddet olayı yaşandı

Türk Sağlık-Sen Antalya Şubesi Başkanı Dr. Yılmaz: "Verilere göre 1 Ocak-1 Eylül 2013 tarihlerini kapsayan 8 aylık sürede, sağlıkta 7 bin 287 şiddet olayı yaşandı"

Kemer Devlet Hastanesi personeli, Ramazan Bayramı'nın ikinci günü hasta yakınları tarafından hemşire Nimet Hazar ve hasta yakını Deniz Birdal'ın darp edilmesini protesto etti.

Kemer Devlet Hastanesi önündeki önünde toplanan sağlık çalışanları adına açıklama yapan Dahiliye Uzmanı Dr. Levent Mumbuç, Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde hastanenin acil servisinde hasta yakınları arasında kavga çıktığını, olayda hemşire Nimet Hazar ve hasta yakını Deniz Birdal'ın darp edildiğini kaydetti.

Hazar ve Bİrdal'a sağlık camiası olarak geçmiş olsun dileklerini sunduklarını ifade eden Mumbuç, sağlık çalışanlarına yöneltilen şiddetin moral ve motivasyonu bozduğunu, vatandaşların sağlık hizmeti almalarını da engellediğini bildirdi.

İnsan sağlığının problemlerini gidermekle uğraşan sağlık çalışanlarının hedef alınmasını anlayamadıklarına değinen Mumbuç, şöyle konuştu:

"Şiddetin ve şiddete maruz kalmanın, dini, milliyeti, mesleği, cinsiyeti, yaşı yoktur. Şiddet ile tek tek mücadele eden kadın örgütleri, meslek kuruluşları ve sendikalar gibi sivil toplum örgütlerini el ele birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Televizyon kanallarında seyredilme oranlarını artırma amacıyla şiddet içeren görüntülerle dolu haber, dizi ve filmlerin toplumdaki şiddeti daha da artırdığı kanaatindeyiz. Sağlık çalışanları ailemizin bir ferdinin başına gelen ve hepimizi derinden üzen bu olaya sebebiyet veren bu şahısları, davranışlarından dolayı kınıyor ve lanetliyoruz. Ne bize ne başka birine, uygulanmasın şiddet hiç kimseye."

- 8 ayda 7 bin şiddet vakası

Türk Sağlık-Sen Antalya Şubesi Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz ise sendika olarak Sağlık Bakanlığının "Beyaz Kod" verilerine dayanarak yaptıkları araştırmayı açıkladı.

Verilere göre, 1 Ocak-1 Eylül 2013 tarihlerini kapsayan 8 aylık sürede, sağlıkta 7 bin 287 şiddet olayı yaşandığını kaydeden Yılmaz, "Resmi verilere göre her ay yaklaşık bin şiddet vakası görülmektedir. Yöneticilerimiz, sağlıkta şiddet konusunda duyarlı olmalı, çalışanlara yapılacak bu tür saldırıların önüne geçmek veya bu saldırıları engellemek için gerekli önlemleri almalıdır" dedi.

Sağlık çalışanlarının güvenli bir çalışma ortamı istediklerini vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlıkta şiddetin önlenmesi için, özellikle vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi adına yoğun bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda caydırıcı cezaların olması için TCK'da gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Şiddeti önleme konusunda ilk yapılması gereken, cezaların artırılmasıdır. Çözüm ne kadar gecikirse sorunlar o ölçüde artacaktır. Sağlıkta şiddete çözüm için ne yazık ki yeterli çaba gösterilmiyor. Sorun, sürekli öteleniyor. Etkin ve caydırıcı önlemler her nedense bir türlü alınmıyor. Bunun sonucunda da her ay bin şiddet vakası yaşanıyor."

Basın açıklamalarının ardından Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yılmaz Çiftçi ve hastane personeli, hemşire Nimet Hazar'a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Manşetler

DUYURU-4