Sağlıkta 10 bin lirayı aşana mektup gidecek

Sağlık alanındaki suistimallerin önüne geçmek isteyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıllık harcaması 10 bin TL'nin üzerinde olanlara yönelik ilginç bir uygulama başlattı. Yüksek sağlık gideri olanları tek tek inceleyen kurum, bu kişilere mektup yazarak ya

Sağlık alanındaki suistimallerin önüne geçmek isteyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıllık harcaması 10 bin TL'nin üzerinde olanlara yönelik ilginç bir uygulama başlattı. Yüksek sağlık gideri olanları tek tek inceleyen kurum, bu kişilere mektup yazarak yapılan harcamanın doğru olup olmadığını soracak.

Hastane ve eczanelere yapılan usulsüz ödemelerin önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten SGK Başkanı Fatih Acar, vatandaşın, kendisi adına yapılan harcamadan haberdar olacağını söylüyor. Daha önce yapılan denetimlerde hiç hastaneye gitmeyenler hakkında bile kuruma yüksek faturalar gönderildiği tespit edilmişti. SGK, Ankara'daki fatura denetimlerinde aynı kadın hastaya bir yılda 10 kez doğum yaptırıldığını, ölülerin bile tedavi edildiğini ortaya çıkarmıştı.

SGK Başkanı Fatih Acar yeni denetim yöntemini Zaman'a anlattı. Acar, "Vatandaş, kendisi adına yapılan harcamadan haberdar olacak. Faturalar doğru değilse bizi haberdar edecek. Devlet bu yolla zarara uğramaktan kurtulacak. Eğer bilgiler doğruysa bu kez de 'devlet benim için şu kadar harcama yapmış' diyecek ve devlete karşı vefa duygusu oluşacak." diye konuştu. Geçen yıl adına 10 bin TL'den fazla sağlık harcaması yapılan toplam 178 bin kişi bulunuyor. Hazırlanan mektuplar, yakında bu kişilere gönderilmeye başlanacak.

Devlet, sahte fatura ve ölüye ilaç yazılması gibi yöntemlerle her ay milyonlarca lira zarara uğratılıyor. Özel hastanelerin sigortalılara açılmasının ardından suistimal örneklerinde gözle görülür artışlar yaşandı. En sık karşılaşılan suistimal yöntemi, bir branşta muayene olan hastaya, hiç gitmediği farklı branşlarla ilgili de fatura çıkarılması. Örneğin sadece muayene olan hasta için guatr ameliyatı olmuş gibi fatura çıkarılıyor, ödenmesi amacıyla SGK'ya gönderiliyor. Kurum, hasta bazında değerlendirme yapamadığı için bu faturaları ödemek zorunda. Ancak sınırlı şekilde gerçekleştirilen denetimlerde, hastalara ulaşıldığında durumun böyle olmadığı görülüyor. Bir hastaneden gelen faturada hastaya 'bardholin apse drenajı' ameliyatı yapıldığı gösterilmiş. Ancak söz konusu hastaya ulaşan SGK yetkilileri, bu kişinin ameliyat olmadığını, sadece muayene edildiğini tespit etmiş. Yine aynı şekilde, lenf bezi biyopsisi yapıldığına dair fatura gönderilen bir hastanın da böyle bir operasyon geçirmediği ortaya çıkarılmış. Bu tür örnekler saymakla bitmiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yıllık sağlık faturası 10 bin TL'yi aşan kişilere yönelik detaylı incelemesi, bu tür usulsüzlükleri önemli ölçüde engelleyecek. Ancak SGK, denetim denince akla 'sağlık hizmetleri ve harcamaları kısıtlanıyor' düşüncesi gelmesinden de şikâyetçi. Vatandaşın sağlık hizmetini kısıtlamayı asla düşünmediklerini söyleyen Fatih Acar, tek amaçlarının suistimalleri önlemek olduğunu belirtiyor. Sağlık konusuna 'tasarruf' mantığıyla bakmadıklarını dile getirirken, "Kendi vatandaşımızın sağlığından tasarruf edecek değiliz. Ancak suistimaller konusunda da son derece hassasız. Öncelikli amacımız, insanımıza daha kaliteli, daha geniş açılımlı sağlık hizmeti sunmak. İkincisi ise yolsuzlukları önlemek." diyor. SGK, muayene hizmetleri ile ilgili de yeni bir düzenleme hazırladı. Buna göre nisan ayından itibaren SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları ile yeşil kartlı vatandaşlar, aynı branşta 10 gün içinde ikinci kez muayene olamayacak.

SGK, şu ana kadar 262 hastane, tıp merkezi ve eczaneyi denetimden geçirdi. Ankara'daki 14 hastaneye 2,2 milyon liralık fazla ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Hastanelerin sahte fatura ve benzeri yöntemlerle SGK'yı dolandırdığı belirlendi. Bu hastaneler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Denetimleri sürekli hale getirmek amacıyla 16 ilde de denetim birimleri kuruldu. Bu birimler, özel sağlık kuruluşlarını yılda en az üç kez denetleyecek.

Elektronik takip yolsuzluğu bitirecek

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, sağlık harcamalarındaki usulsüzlükleri bitirmek için üzerinde çalıştığı en büyük proje ise elektronik SUT adı verilen elektronik takip sistemi. Bu sistem, yolsuzlukları otomatik olarak önleyecek. Örneğin, halen vatandaş bir hastanede yatıyor gözükürken aynı tarihte bir başka hastanede ayaktan tedavi olduğuna dair fatura çıkarılabiliyor. Şu an kurumun bilgi işlem altyapısı bu usulsüzlükleri göremiyor. Elektronik SUT ile bunlar anında tespit edilebilecek.

Manşetler

DUYURU-5