Sağlıksız ofis zatürreye davetiye çıkarıyor

Günümüzün büyük bölümünü işyerinde geçiriyoruz. Peki oturduğumuz sandalye ve koltuktan klimaya, pencereden havalandırma sistemlerine, yer döşemelerinden çalışma masasına çalışma ortamımız ne derece sağlık dostu


Zira bu çok önemli detaylar bel ve sırt ağrılarından alerjiye, göz kuruluğu ve obeziteden bağırsak tembelliği ve depresyona dek birçok hastalığa zemin hazırlayabiliyor. Onlardan biri de virüsler ve bakterilerin yol açtığı gribal enfeksiyonlar hatta zatürre! Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Pelin Uysal, gripten zatürreye birçok kış hastalığına, sanılanın aksine soğukların değil kapalı ve sağlıksız ortamlardaki mikropların davetiye çıkardığını, kış mikroplarının sağlıksız ofislerde çalışanları daha çok etkilediğini vurguluyor.

Pencerelerin sürekli düzenli aralıklarla açılarak ortamın havalandırılması gerektiğini belirten Dr. Pelin Uysal, ofite çalışanların alabilecekleri önlemleri şöyle sıraladı...

- Ellerinizi sık sık yıkayın.

- Kronik hastalığınız varsa ya da bağışıklığınız zayıfsa grip ve zatürre aşısı yaptırın.

- Birbirinizle sarılıp öpüşmeyin. Başınızla selamlaşın.

- Kapı kollarını kağıt mendille tutun.

- Soğuğa rağmen öğle aralarında ya da küçük zaman dilimleri yaratarak mutlaka kısa bir yürüyüş yapın.

- Gün içinde hareketsiz kalmamak için ara sıra işiniz olmasa da merdiven inip çıkın.

- Abur cubur, hazır ürünlerden uzak durun; sağlıklı beslenmeye dikkat edin, kendinize sağlıklı atıştırmalık hazırlayın.

- Öksürürken ağzınızı kağıt mendille kapatın.

- Hasta bir kişi ile yakın temastan kaçının, gerekirse maske kullanın.

- Ofisin penceresi varsa mutlaka sık sık havalandırın, pencere açılmıyorsa da havalandırma sisteminin sağlıklı işlediğinden, klimaların bakımının yapıldığından emin olun. Ofis, ev ve otomobildeki ısıtma sistemleri klimalar ve havalandırma sistemlerinin bakımı, hijyeni olası enfeksiyon hastalıklarından korunmada büyük önem taşıyor.

- Ofis arkadaşlarınızla sohbet ederken belli bir mesafe olmasına dikkat edin.

- Hastayken işe değil doktora gidin, gerekirse rapor alın. Hem kendi sağlığınızı hem arkadaşlarınızın sağlığını riske atmayın.

Kaynak: Karar Gazetesi

Manşetler