Sağlıkçıya şiddet uygulayan SGK'dan faydalanmasın

Memur-Sen Genel Başkan Vekili Memiş: - "Yıllardan beri takip ettiğimiz ve sürekli ifade ettiğimiz bir önerimiz var. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların Sosyal Güvenlik Kurumu haklarından 6 ay boyunca faydalanmamaları konusu"


Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) haklarından 6 ay boyunca faydalanamamaları önerisinde bulundu.

Memiş, Sağlık-Sen Sivas Şubesinin bir lokantada düzenlediği il divan toplantısında yaptığı konuşmada, Sağlık-Sen ve Memur-Sen ailesi olarak sadece çalışanların değil, ümmetin, milletin, mazlumların, kimsesizlerin, devletin ve çocukların hakkını aradıklarını da söyledi.

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının sorunlarının çözülmesine katkı sunduklarını ve emek verdiklerini dile getiren Memiş, "Türkiye'de özellikle son 14 yıllık gelişmelere baktığımız zaman ileri demokrasi noktasında, özgürlüklerin önünün açılması, yasakların kaldırılması noktasında Memur-Sen'in vermiş olduğu mücadele bu ülkenin geleceğine önemli bir katkı sunmaktadır." dedi.

Sendikacılığın millete hizmet etme yolunda önemli olduğuna dikkati çeken Memiş, bu anlayışla emanetin gereğini yerine getirmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Sağlık çalışanlarına yıpranma konusunun 2012 yılında ilk defa Sağlık-Sen tarafından gündeme getirildiğini anımsatan Memiş, bu süreci yakından takip ettiklerini aktardı.

Emekli maaşlarının artırılması noktasında da taleplerini dile getirdiklerini belirten Memiş, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması konusunu da yine sendikalarının gündeme taşıdığını ifade etti.

- "Savcılar gereğini yapmıyor"

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili bazı düzenlemeler yapıldığını ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Memiş, şunları kaydetti:

"Bunların en önemlisi beyaz kod uygulaması ile şiddetin kayıt altına alınması, güvenlik tedbirlerinin artırılması ve hep hasta hakları var, çalışan hakları yok derdik, çalışan hakları birimlerinin kurulması gibi önemli kazanımlar elde ettik. Daha sonra, mecliste kurulan Şiddeti Araştırma Komisyonu'na vermiş olduğumuz öneriyle birlikte sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması gibi çok önemli kazanımların altına imza attık. Ama maalesef bu konuda savcılar gereğini yapmıyor. Ceza Mahkemesi Kanununda yapılması gereken bir düzenleme nedeniyle tutuklu yargılama maalesef olmuyor. Arkadaşlarımız saldırıya uğruyor ve ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılıyor. Şiddet uygulayanlar mutlak suretle tutuklu yargılanmalıdır. Süreci takip ediyoruz. Kesici, delici, patlayıcı maddelerin hastaneye sokulmasının önüne mutlaka geçilmesi gerekir."

- "Şiddet uygulayanlar SGK'dan 6 ay faydalanmasın"

Memiş, yıllardan beri takip ettikleri ve sürekli ifade ettikleri bir önerileri olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) haklarından 6 ay boyunca faydalanmamaları konusu. Nasıl ki SGK'ya borcu olan kişi cebinden para verip sağlık giderine harcıyorsa benim sağlık çalışanı arkadaşıma şiddet uygulayan kişinin de 6 ay boyunca SGK sağlık giderini ödemesin ve o kişi cebinden ödemek zorunda kalsın. Bunun bir bedeli faturası olsun. Biz bunun caydırıcı olabileceğine inanıyoruz. Bunu inşallah önümüzdeki toplu sözleşme sürecinde toplu sözleşme masasına tekrar getirerek sağlıkta şiddete sıfır toleransı ne şekilde olursa olsun getirmek noktasında sendika olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmenin derdindeyiz."

Sendikalarının duruşu sayesinde ülkenin bugünlere geldiğini savunan Metin Memiş, yasakların kaldırılması noktasında sendika olarak milli ve yerli duruşları sayesinde ülkeye en büyük katkıyı sunduklarını dile getirdi.

Memiş, bundan sonraki süreçte de doğrulardan şaşmadan gece gündüz çalışacaklarını ve daha güçlü bir Türkiye için katkı sunacaklarını belirtti.

Programa, Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı Efe Zileli ile bazı sendika temsilcileri ve sendika üyeleri katıldı.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ