Medical Park İstanbul Ulus, İzmir Karşıyaka ve Ankara Çankaya'da otel konforunda, özellikle yabancılara hitap eden üç hastane açıyor.
Sağlık Bakanlığı, sağlık turizmini teşvik etmek için özel birim kurdu. İstanbul'u sağlık cennetine dönüştürme projesine özel sektörden destek geliyor. Medical Park Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık 5 milyar dolarlık sağlık turizmi geliri hedeflediğini söyleyerek, "Biz özel sektör olarak bunun mümkün olduğunu görüyoruz. Devlet bu işe bulaştığında ebat çok büyür. O zaman her hasta ve hastane için hasta grubu da artar. Devlet 1 hasta bulursa biz 5 hasta buluruz. Böylece aslan payı yine özel sektörün olur." dedi. Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa'dan gelecek hasta sayısının katlanarak artacağını belirten Usta, "Bizim de sağlık turizminde hedefimiz, grup olarak 2011 için 40 milyon dolar, 5 yılın sonunda da 500 milyon dolar gelir elde etmek." diye konuştu.
Medical Park, 2011 yılı sonu 850 milyon lira ciro bekliyor. 2012'de İstanbul'un Ulus semtinde üst gelir grubuna hitap eden bir hastane açacak olan şirket, bunu sağlık turizminde merkez haline getirmek istiyor. Grup ayrıca, İzmir Karşıyaka'da ve Ankara Çankaya'da da benzer özelliklere sahip hastaneler açacak. Yeni hastaneleriyle sağlık turizmi alanındaki iddialarını daha da artırdıklarını söyleyen Muharrem Usta, özellikle kalp damar hastalıkları, organ nakli, kemik iliği nakli, kanser, beyin cerrahisi, ortopedi, tüp bebek, diş, estetik cerrahi, saç ekimi gibi branşlarda tedavi olmak isteyen yurtdışı ilgisinin olduğuna işaret etti.
Şirketin, Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika gibi Avrupa ülkeleri, Türk cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkan ve bazı Afrika ülkeleri ile Doğu Bloku'ndan Rusya, Ukrayna, Kazakistan gibi ülkelerden hastalarımız var. Muharrem Usta, yeni hastane için lisans verilmediğinden mevcut lisanslı yerlere hastane açtıklarını ve kiralama yoluyla aldıkları her hastane için ortalama 20 milyon dolar harcayacaklarını açıkladı. Medical Park, akciğer nakli gibi komplike bir operasyon için de Toronto'da üst düzeyde eğitimden geçmiş ve 100'ün üzerinde akciğer nakli yapan Türk doktor Erkan Yıldırım'ı Türkiye'ye getiriyor.
Mevcut 17 hastanede 9 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Medical Park, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun 'Yaşasın Hayat Klinikleri'ni de bünyesine kattı. Bunu marka zincir haline dönüştürerek bütün hastanelerine yaygınlaştıracaklarının bilgisini veren üst yönetici, ilk olarak Beykoz Acarkent'te Medical Park Tıp Merkezi içinde kurduklarını ifade etti. Müftüoğlu da, Medical Park'a kendisini iş planı yapmaktan kurtardığı için teşekkür etti. Türk sağlık sektörünün sadece Amerika'yı dinleyebileceğini, onun dışında Almanya ve İngiltere ile de belki konuşabileceklerini belirten Müftüoğlu, "Özal, bizi işi öğrenmemiz için denize attı. Ancak biz şu an uçuyoruz. Amerika'dan uçağa binen birisi Tokyo'ya kadarki yolculuğunda sağlık için sadece İstanbul'a uğrayabilir." dedi. Müftüoğlu, Amerika 75 bin nüfuslu Roschester'daki Mayo Clinic 1998'de yıllık 4 milyar dolar, yıllık sağlık harcaması 1 milyar dolar olan Singapur'un sağlık turizmi geliri 4,5 milyar dolarken, Türkiye'nin de 5 milyar dolara ulaşmasının imkan dahilinde olduğunu söyledi.
Hindistan ve Singapur'da ortaklık için görüşüyoruz
Arsa ve binanın kendilerinin olması durumunda hastane maliyetinin 3'e katlandığını aktaran Muharrem Usta, bu sebeple binaları kiralayarak aynı parayla 3 hastane açabildiklerini belirtti. Grup, 2009'da şirketin yüzde 40'ını 150 milyon dolara satarak kaynak sağlamıştı. Artık agresif bir büyüme planlarının bulunmadığını, yurtdışında sıfırdan hastane açma yerine ortaklık kurma planlarının olduğunu vurgulayan Usta, "Uzakdoğu, Hindistan, Singapur dahil bu tarz görüşmeler yapıyoruz. Türkiye'deki önemli bir marka, oradaki önemli bir markayla birleşecek. Afrika ve doğuya bakmak lazım. Bütün dünya gözünü doğuya ve Afrika'ya çevirdi." dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Medical Park'ın ortağı olup olmadığı da sorulan Muharrem Usta, bu iddiayı kesin bir dille reddetti. Emine Hanım'la Göztepe Hastanesi açılışı dışında karşılaşmadıklarını ve tanışmadıklarının altını çizen Usta, "Bu iddia gerçek olmayan ciddi bir efsane... Anadolu'nun köyünde bile bunu bilmeyen yok. 'Biz ne yapmalıyız ki bu konuşulanlar konuşulmasın' diye çok düşündük. Ancak bunun önüne geçemedik." dedi.