Sağlık turizmi yabancı dil eksiğini ortaya çıkardı

Türkiye'de hızla gelişen sağlık sektörü dünyanın birçok yerinden hastaların Türkiye'ye gelmesini sağlıyor. Bu durum sağlık alanında çalışanların yabancı dil öğrenmesini zorunlu hale getiriyor.

Estetik operasyonlardan kalp nakline kadar pek çok alanda başarılı ameliyatlar gerçekleştiren Türk doktorları ve Türk hastaneleri pek çok ülkeden gelen hastaları kabul ediyor. Sağlık turizmindeki bu artışı gören yabancı sermayeli firmalar da Türkiye sağlık pazarında özel ve zincir hastanelerle yerlerini alıyor. British Time Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karataş, sağlık sektörüne giren yabancı sermayeli firmalarla sağlık sektörünün de globalleştiğini belirterek, "Özel hastaneler tek tek azalarak büyük zincir ve gruplara dönüşüyor, kurumsallaşıyor. Türk doktorlarımız da yaptıkları çalışmalar ile tüm dünyada biliniyor ve tercih ediliyor. Bu da artık dünyanın her yerinden hastaların ülkemize gelmesi demek" diyor. Karataş, sağlık turizmine olan ilginin devam etmesi ve ülkemizde ciddi kazanç haline gelebilmesi için Karataş, sağlık personelinin yabancı dil eksiklerinin hızla kapatılması gerektiğini belirtiyor.

ÖZEL SINIFLAR OLUŞTURULUYOR
"Yeterli derecede yabancı dil hakimiyetine sahip olan doktor ve sağlık çalışanlarının olması kliniklerde oluşan vakit kaybının önlenmesini de sağlayacaktır" diyen Karataş, şu anki tabloda ise yabancı hastaların doktorla görüşene kadar sorununu yeterince anlatabileceği görevlileri bulamadığı için profesyonel bir şekilde yönlendirilemediğini de belirtiyor. Sağlık kurumlarındaki farklı departmanlarda çalışanların farklı derecelerde yabancı dil bilmesi gerektiğine dikkat çeken Mehmet Karataş "Bir doktora verdiğiniz dil eğitimiyle bir hasta bakıcıya verdiğiniz eğitim aynı olmaz. Sağlık personelinin dil bilmesi hem imajımıza olumlu katkı sağlayacak hem de bu alanda ne kadar iyi olduğumuzu, iletişimimizle de ortaya koyacak" diyor. Sağlık alanındaki yabancı dil sıkıntısını çok önceden fark ederek bu alanda girişimde bulunduklarına değinen Karataş, bu alandaki dil eğitiminde doktorlar ve diğer personeller için ayrı içeriklerde öncelik ve ihtiyaçlar göz önüne alarak özel ders programları ve sınıflar oluşturduklarını, yoğun talep gördüklerini belirtiyor. Mehmet Karataş, "Turizm denildiğinde eskiden sadece deniz turizmi anlaşılıyordu ve sahil bölgelerinde çalışanlardan dil bilmesi bekleniyordu. Ancak bu gün Türkiye'nin turizm alanı genişledikçe, dil ihtiyacı da büyüyecektir" diye konuşuyor.

Manşetler

DUYURU-4