Geçtiğimiz hafta Sağlık Turizmi Derneği Genel Koordinatörü İffet Erçil Kaya ile bir araya geldik. Gündemimiz 3-6 Aralık 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek Sağlık Turizmi Kongresi’ydi. İffet Hanım aynı zamanda bu yıl üçüncüsü düzenlenecek kongrenin de koordinatörü.
Geçmiş yazılarımda dile getirdiğim sağlık turizmi yazıları bizi bir araya getiren ana unsur oldu. Hatırlarsanız Formback Yaşam Merkezi Genel Müdürü İlyas Kavcan’ın yaptığı görüşmeler sonucu, 2010 yılı Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'nin Bursa’da yapılması önerisini Bursa Valiliği'ne ilettiğini ancak kongre ile ilgili Bursa’nın yetersizliği nedeniyle İstanbul’da yapılması kararı alındığını yazmıştım.
İşte “kısmet 2011’e” dileğimize Genel Koordinatör İffet Erçil Kaya’dan “Neden olmasın. Ancak Bursa bunu gerçekten istemeli ve elini taşın altına koymalı” cevabı geldi.
Bursa’da turizm sektöründe ve özellikle termal konusunda Valilik tarafından yapılan çalışmalar ve devam eden yatırımlarla birlikte yeni gelişmeler söz konusu. Dikkat çekmeye çalıştığımız nokta ise dünyanın çeşitli ülkelerinde tedavi olmak için gelen hastaların konaklama ve özel tur hizmetlerinin bir arada sunulduğu ve yeni trend sağlık turizmi üzerine.
Yazılarımda kentimizde sağlık turizminin gelişmesi yönünde atılan adımların ciddiye alınması gerektiğini, tanıtma faaliyetleri dışında bu önemli sektörün harekete geçirilmesi için örgütlülüğün şart olduğuna vurgu yapmaya çalıştım.
Sağlık turizminin gelişimi için sektörle ilgili yenilikleri, dünyadaki gelişmeleri takip edecek ilgili birimlere, her şeyden önemlisi yol bilenlerle oluşturulan planlama-yatırım-pazarlama sürecini barındıran uygun bir modele yani master planına ihtiyacımız var.
Önümüzde ilgimizi göstermek için 2010 yılı Sağlık Turizmi Kongresi gibi büyük bir sınav duruyor. 2011 yılı Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'nin Bursa'da yapılması hayal değil ancak Bursa kendisine karşı atılan adımları da önemsemeli.
Nedir bu adımlar?
Sağlık Turizmi Derneği, Bursa temaslarında Bursa Valiliği ile görüşerek Bursa’nın sağlık turizmi ile ilgili duyarlılığını artırma ve Bursa’nın sağlık politikasının oluşturulması yönünde kongre öncesi çalıştay hazırlıklarına başlıyor. Çalıştay ile birlikte oluşturulacak Danışma Kurulu ile sağlık turizmine nerden başlamalı sorusunun yanıtları verilmeye çalışılacak.
Genel Koordinatör Kaya, dernek olarak doğrular üzerine inşa edilen gönüllü grup nitelemesi yaparken, oluşturulacak danışma kurulu için de “Danışma kurulunda ranttan sonra ortadan kaybolan çok büyük isimler olmamalı. Profesyonel ama amatör ruhla çalışacak sektöre katkısı olacak bir ekip oluşturulmalı” vurgusu yapıyor.
Danışma kurulu ne yapacak?
Kaya, Bursa’nın öncelike çok büyük bir envanter saha çalışmasına ihtiyacı olduğunu ve bu doğrultuda bir il politikası oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, “Büyükşehir Belediyesi de Bursa’nın sağlık politikasının oluşturulmasında devlet ve özel sektör adına bu işe varız demelidir. Yapılacak anket halka özgü sosyolojik bir çalışma olmalıdır. Bursa’da ne kadar su olduğunu, Bursa’ya ne kadar turist geldiğini, ne için geldiğini, eksik ve fazla noktaları, halkın ve özel sektörün ne istediğini ortaya koyacak, dengeleri gözeten bu yönde bir çalışmaya acil ihtiyaç bulunuyor” dedi.
80 YATIRIMCI GELİYOR
Bursa’nın 2011 yılı için talepkar olması, güçlerini birleştirmesi gerektiğini söyleyen Kaya, çalışmalar hakkında şöyle bilgi verdi; “ Aralık ayında gerçekleştirilecek kongrede 81 ilin yarısı kendi stantlarını açarak bir duruş sergileyecek. Bursa’da valilik bu konuda duyarlı stant alarak tanıtım yapacak ama yeterli değil. Yatırımcılar elini taşın altına koymalı ve bu sektörden iyi para kazanacaklarının farkında olmalı. Sağlık turizminin ne demek olduğunu, ne getireceğini kongreye gelerek gözlemlemeli, dinlemeli ve anlamalı. Şu anda Mersin, Şanlıurfa, Adana illerimiz sağlık turizmine büyük ilgi göstermekte. Bursa’da da yeterince kaynak var ancak kendini hala hamamcı olarak nitelendirmekte. Sektör artık uyanmalı ve gerekli altyapıyı düzenlemeli, gerekirse kanunlar için talepkar olmalı”
Sağlık Turizmi Derneği Genel Koordinatörü İffet Erçil Kaya, Körfez ülkelerinden 80 yatırımcının Kongre doğrultusunda ülkemizde bulunacağını ve Bursa için de 3-6 Aralık tarihlerinde olmak üzere 3 gün ayırdıklarının müjdesini de verdi. Bursalı yatırımcıların ve sektör yetkililerinin son derece donanımlı ve nereye yatırım yapacaklarını iyi bilen insanlarla karşı karşıya geleceğini bilerek, bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Kaya, Bursa isterse bir sağlık kampusu bile olabilir dedi.
Sonuç olarak; Bursa'yı önümüzdeki yıllarda planlı bir turizm kenti olarak görmek istiyorsak, elbirliği ile akılcı çalışmalar yapmalıyız. Kararlı mıyız bunu zaman gösterecek…
Sibel Bağcı Uzun
Bursa Hakimiyet