İstanbul'da, 10-13 Aralık'ta düzenlenecek "Health Expo Sağlık Turizmi, Medikal Teknolojiler, Tıbbi Uzmanlık Fuarı ve Kongresi"nin tanıtım toplantısı yapıldı.
Tontuş, burada yaptığı konuşmada, sağlık turizminin bir devlet politikası haline geldiğini, bunun da sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve yeni bir vizyon kazandırılması açısından önemli olduğunu söyledi.
Sağlık alanında yapılan etkinliklerin, Türkiye'nin bu alanda geldiği güçlü noktayı gösterdiğine dikkati çeken Tontuş, bu kapsamda mikro ölçekli toplantı ve etkinliklerin yanı sıra büyük organizasyonların ve kongrelerin de önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye'de sağlık turizmine ilişkin ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Tontuş, bunların Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütüldüğünü ifade etti. Tontuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu da bize bir şey sağladı ki artık Sağlık Bakanlığı yurt dışında ofisler açabilecek, kurumları akredite edebilecek. Türkiye'de tedavi amacıyla gelmek isteyen bireylerin, kendi evinden çıkıp, tekrar evine dönünceye kadar biletlerinin alınması, Türkiye'de karşılanması gibi bütün süreci yönetmeleri için aracı kurumları yönetmeliği akreditasyonunu çıkarıyoruz. Sağlık sadece tıbbi olarak iyi olma hali değil sosyal olarak da, ruhsal olarak da iyi olma hali. Biz hastane sürecinde iyi tedavi tedavi ettiğimiz bir hastayı ev sahibi olarak iyi ağırlayamıyorsak, iyi hizmet sunamıyorsak, çıktıktan sonra konakladığında sahipsiz bırakıyorsak, bu bizim için bir sorundur. Bunun önüne geçilmesi için sağlık turizmi aracı kurumları akreditasyon belgesi ve aracı kurumları için de bir yönetmelik hazır."
-Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu kurulacak
Türkiye'de sağlık turizminde devlet politikasına bağlı olarak süreci yönetecek, paydaşlarla alınan kararların doğru şekilde ileriye götürülmesini sağlayacak "Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu'nun kurulacağını bildiren Tontuş, buna ilişkin Başbakanlık genelgesini hazırladıklarını söyledi.
Tontuş, " Tahmin ediyorum aralık ayının birinci yarısında Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu, Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı başkanlığında kurulacak" dedi.
Kurul'un, tanıtımdan hastanelerin vereceği hizmetlere kadar bütün alt başlıklar üzerinde çalışacağını belirten Tontuş, ayrıca sağlık turizmiyle ilgili gerek aracı kurumlar gerekse hastane hizmeti vereceklere dönük bir eğitim programı başlatacaklarını söyledi.
Tontuş, "Özet olarak sağlık turizmi artık bir devlet politikasıdır. Bu devlet politikası sürecini yönetecek bir Kurul kurulmaktadır. Bu kurul, yılbaşından önce aralık ayının ilk yarısında kurulmuş olacak. Her bir başlık eğitimden fiyatlandırmaya, akreditasyondan, sürecin yönetilmesine kadar bu kurulun koordinasyonunda sağlanacak. Kurulun da ev sahibi Sağlık Bakanlığı olacak" şeklinde konuştu.
-Kurul 16 kişiden oluşacak
Koordinasyon Kurulu'nun 16 kişiden oluşacağını bildiren Tontuş, şunları kaydetti:
"Türkiye'de ileri yaş hastaların bakımıyla alakalı süreci yöneten ve bu kapsamda açılmış tesisleri ruhsatlandıran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, tabii ki sürecin doğrudan bir ortağıdır. Yurt dışından gelen hastaların önemli bir kısmının ödemesi yapan SGK, dolayısıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulun bir üyesidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı sağlık turizminde çok ciddi bir bilgi birikimi var, partner olarak bu süreçte olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığından hem Tanıtım Genel Müdürlüğünden hem de termal tesislerle ilgili genel müdürlükten iki üye olacak.
Sağlık turizmi çok önemli bir teşvik kapsamında, Ekonomi Bakanlığı da sürecin bir parçası olacak. Bazı ülkelerden buraya hasta transferlerinde vizelerle alakalı önemli problemler yaşıyoruz. Dolayısıyla Dışişleri Bakanlığından katkı olacak. Bunun dışında TÜROFED var, TURSAB var. YÖK var, çünkü eğitim kısmı Koordinasyon Kurulu'nca yürütülecek. Toplam 16 kişilik bir kurul."
Buna ilişkin Başbakanlık genelgesinin yılbaşından önce, yayımlanacağı kanaati olduğunu ifade eden Tontuş, Kurul'un ilk toplantısını aralık ayının üçüncü haftasında yapmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.
-10-13 Aralık'ta Sağlık Turizmi Fuar ve Kongresi düzenlenecek
CNR Holding Fuarcılık Grubu CEO'su Cem Şenel de sağlık turizminin daha iyi pazarlanabilmesi ve sektör hizmetlerinin daha iyi tanıtılması amacıyla Bezmialem Vakıf Üniversitesinin bilimsel katkılarıyla, Sağlık Turizmi Geliştirme Destekleme ve Organizasyon Hizmetleri Derneği ile birlikte Sağlık Bakanlığının ev sahipliğinde, 10-13 Aralık'ta İstanbul'da "Health Expo Sağlık Turizmi, Medikal Teknolojiler ve Tıbbi Uzmanlık Fuarı ve Kongresi"nin yapılacağını bildirdi.
Fuarın, Türkiye'yi medikal, sağlık hizmetleri donanım ve sağlık turizmi alanlarında liderliğe götürecek stratejilere ev sahipliği yapacağını belirten Şenel, bunun ayrıca Ortadoğu, Orta Asya, Balkanlar, Avrupa, Kuzey Afrika ve ABD'den gelecek yatırımcı ve işadamlarıyla da yeni işbirliği imkanlarını sağlayacağını kaydetti.
Sağlık Turizmi Geliştirme Destekleme ve Organizasyon Hizmetleri Derneği Başkan Vekili Selim Mutgan da sağlık turizminin Türkiye'de çok daha iyi pazarlanması gerektiğine dikkati çekerek, kongrenin sektör hizmetlerinin etkin tanıtılmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.
Sağlık Turizmi İçin "Koordinasyon Kurulu" Oluşturulacak
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Tontuş: ''Sağlık turizmi artık bir devlet politikasıdır.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, sağlık turizminin artık bir devlet politikası olduğunu vurgulayarak, "Bu süreci yönetmek için aralık ayının ilk yarısında Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı başkanlığında Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu oluşturulacak" dedi.