Sağlık sektöründe hızlı döviz kazandıracak tedbirlerin uygulamasında ciddi yatırımlar yapıldığını belirten Ethica Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, hükümetin bu açılımının Türkiye için çok büyük bir vizyon olduğunu söyledi. Yurtdışından çok fazla hastanın Türkiye’yi tercih ettiğini vurgulayan Akdoğan, en fazla hastanın İngiltere, Hollanda, Almanya’dan geldiğini, son dönemde Araplardan ilgi olduğunu ifade etti. Avrupalılar kaliteli ve uygun olduğu için, Araplar ise daha çok kaliteli olduğu için Türkiye’yi tercih ediyor.
Murat Akdoğan, Türkiye’de çok iyi doktorlar bulunduğunu belirterek, “Fiziki şartlarımız çok iyi değildi, son yıllarda bu çok değişti. Çok güzel hastaneler, oteller yapılmaya başlandı. Bu bütünde Türkiye’nin katma değerine güçlü bir artış sağlayacak. Türkiye’deki istihdamı güçlendirecek. Sağlık sektöründe en şanslı 5 ülkeden biri biziz. Sağlık turizmi 5 yılda 20 milyar dolara çıkar." diye konuştu.
Skytürk360’ta Üç Nokta programına konuk olan Akdoğan, Suudi Arabistan’da kraliyet ailesinden biriyle genel hastane kuracaklarını dile getirdi. "Şu anda Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan fiyatlanması var. Ortadoğu’nun da şekillenmesinde bunların artı bir rolü mevcut. Türkiye artık bu politikayı izliyor. Biz de bunun arkasından iktisadi adımları atacağız. Türkiye’nin vizyonunu, ülkeler arasındaki ilişkilerin yapısını biz takip ediyoruz.” diyen Akdoğan, medical temalı üniversiteler etrafında kurulan hastaneler yapmayı düşündüklerini ve bunun Türkiye’nin açılım noktası olacağını söyledi. Yetim çocuklara sahip çıkmak için hem üniversite hem de pratik eğitimin olacağı hastane kurmayı planlayan Akdoğan, öğrencilerin mezun olduktan sonra gelip burada çalışabileceğini aktardı. Üniversitede tüm fakültelerin sağlık temalı olacağını dile getiren Akdoğan şöyle konuştu: “Örneğin, işletme fakültesi kurduğumuzda temel işletmecilik eğitiminden hemen sonra sağlık kurumları işletmeciliği, üçüncü sınıftan itibaren sağlık turizmi işletmeciliği radikal alanda iş yapacak. Mühendislik fakültesi kurma düşüncemiz var. Radikal mühendislik, genetik mühendislik gibi. Hemşirelik, teknikerlik gibi branşlar da olacak. Tıp fakültesini daha sonraki aşamaya bıraktık. Biz Türkiye’nin de bu ihtiyacını çözmüş olacağız. Bu tarz versiyonlar bulmak çok zor.” Projenin İstanbul Avrupa Yakası’nda gerçekleşeceğini belirten Akdoğan, 2015’te eğitim öğretime açmayı düşündüklerini ve isminin ‘Ethica’ olacağını belirtti. Üniversitelerde rektörün akademiklikten çıkıp üniversitenin her şeyini yöneten kişi olmasını doğru bulmayan Akdoğan, önce bir akademik rektör ve işletme başkanlığı adı altında ayrılması gerektiğini ifade etti.
Artık başhekimin her şeyden sorumlu olmadığını ve başhekimliğin tıbbi bir yapı olduğunu söyleyen Akdoğan, “Bizde baştan beri işletme direktörlüğü ayrı bölümdü ki zaten olması gereken bu. İkisi farklı hizmeti oluşturuyor ve bunun tek bir çatıda birleşmesi gerekiyor. Bazı hastaneler buna benzer şeyler yaptı. Bunun değişmesi gerekirdi, değişiyor. Ülkenin yönetim anlayışı değişiyor.” ifadelerini kullandı.
Baymak’ı niye sattım?
1992’de 150 milyon dolar borçla batan şirket Baymak’ı 5 tane işçiyle kurtaran Ethica Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, hiçbir yardım almadan imkansızı başardıklarını söylüyor. “Tüketiciye mal satıp ayağa kalkarak lider olan tek şirket Baymak.” diyen Akdoğan’ın hayali batan bir şirketi kurtarmaktı ve bu hayalini gerçekleştirdi. Şu anda Baymak’ın kâr maksimumunda para kazandığını, 250 milyon ciroyla Baymak’ı devrettiklerini kaydeden Akdoğan şu bilgileri verdi: “Baymak üretim tesisinin yapısı Avrupa’da bile hiçbir firmada yok. Baymak’ın 3 bin tane bayisi, 63 ülkeye ihracatı, bankalara para satıyor hiçbir borcu, kredisi yok. Ortaklarım iki sene beni ikna etmeye çalıştı. ‘Her şey yolunda, iyi de kazanıyor. Niye satıyorsun?’ dediler. Tamam bundan sonra siz devam edin. Ben başka bir hayalin peşinde koşacağım, dedim.”