Sağlık testlerinin üssü Ankara oldu

Yakın coğrafyadaki ülkeler başta olmak üzere Avrupa'nın sağlık turizminde öncü olan başkent Ankara, yüksek teknoloji gerektiren yüzlerce sağlık testi konusundaki potansiyeliyle de dikkat çekiyor

Türkiye ve özellikle de Ankara sağlık sektöründe yaptığı yatırımların karşılığını almaya başladı. Asya ve Avrupa'dan pek çok hasta tedavi için sağlık turizminin başkenti Ankara'ya gelirken, laboratuvar testleri konusunda da hem ülkede hem de Ankara'da önemli gelişmeler yaşandı. İşçi sağlığı testlerinden çocuk metabolizme hastalıkları testlerine kadar birçok test, yakın coğrafyadaki ülkeler başta olmak üzere Avrupa'dan Türkiye'ye gönderilmeye başlandı. Türkiye'de laboratuvar hizmetlerinin geldiği noktaya ilişkin bilgi veren Ankalab Laboratuvarları Genel Müdürü Dr. İlker Kütükoğlu, yurt dışından birçok sağlık testinin Türkiye'ye geldiğini belirtti. Dr. Kütükoğlu "Türkiye sağlık testleri konusunda önemli bir mesafe aldı. Bu alanda parmakla gösterilen ülkeler arasındayız. Başarı oranımız ve yaptığımız test sayısı da oldukça fazla. Bugün itibarıyla Romanya'dan gelen işçi sağlığı testlerini laboratuvarımızda yapıyoruz. Kısa zamanda Avrupa'yı içerisine alan bir müşteri pörtföyüne sahip olacağımızı öngörüyoruz. Avrupa'nın çocuk metabolizma hastalıkları testlerini de Ankara'da yapmak istiyoruz" dedi. 

ÖNEMLİ İVME YAKALANDI 

Bir laboratuvarın başarı ölçütünün test sayısı kadar ne kadar doğru çalıştığıyla ilişkili olduğunu kaydeden Dr. Kütükoğlu, Türkiye'nin bu alanda önemli bir ivme yakaladığını söyledi. Bine yakın farklı yüksek teknoloji gerektiren test yapabildiklerini bildiren Kütükoğlu, "Ankara'da laboratuvarcılık her geçen gün daha da ilerleyecektir. Hastanelerin yükü azalacak, hastalar ve doktorlar hem zamandan tasarruf edecek hem de maliyet azalacaktır" diye konuştu. 

'EĞİTİM 2 YILDAN 3 YILA ÇIKARILSIN'
İyi bir laboratuvarın sektöre fayda sağlaması, eğitimi desteklemesi, araştırma projelerine dahil olması gerektiğini söyleyen Kütükoğlu, laborantlık eğitiminin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması gerektiğini savundu. Kütükoğlu, "Eğitimin 3'üncü yılı tamamen pratiğe ayrılmalı. Öğrenci çalışarak tecrübe kazanıp iş hayatına atılmalı" şeklinde konuştu. 

Manşetler

DUYURU-4