Sağlık teknoparkı modern çağın hastalıklarına çare olacak!

DEÜ bünyesinde kurulan İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak akıllı ilaç geliştirme çalışmalarına başladı.

Kanser, diyabet, romatizma ve kan hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlığın tedavisinde kullanımı hızla artan biyoteknolojik ilaçlar, dünyanın sayılı genetik uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Öztürk öncülüğünde kurulan ve bilim dünyasına yeni bir soluk getirmesi beklenen iBG-izmir’de üretilecek.

Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan, Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü/Uygulama ve Araştırma Merkezi "iBG-izmir", 9-11 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek “Yaşam İçin İnovasyon” temalı etkinliklerle açılacak.

Bilimsel açılışı 9 Eylül'de Nobel Tıp Ödülü sahibi Tim Hunt ve Nobel Barış Ödülü sahibi Ahmet Üzümcü’nün katılımı ile yapılacak olan merkezin resmi açılışı ise 10 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile yapılacak. Açılışa ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kuruluş ve ünlü bilim insanının yanı sıra; hekim, eczacı, moleküler biyolog, bilişimci ve akademisyenler, sanayici ve girişimciler, teknoloji profesyonelleri, tıp ve yaşam bilimleri alanında öğrenim gören üniversiteliler, uzmanlık ve doktora öğrencileri başta olmak üzere yaklaşık 1000 kişinin katılımı bekleniyor.

iBG-izmir modern çağın hastalıklarına çare olacak!

Dünyanın sayılı genetik uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Öztürk'ün öncülüğünde kurulan ve bilim dünyasına yeni bir soluk getirmesi beklenen iBG-izmir; bilimsel keşiflerin hız kazanmasında etkin katkılar sağlayarak 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunları kabul edilen kanser ve obezite başta olmak üzere bulaşıcı, nörolojik ve dejeneratif gibi küresel sağlık sorunlarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisine yönelik yenilikçi teknolojiler, araçlar ve hizmetler geliştirmeyi amaçlıyor.

Kanser, diyabet, romatizma ve kan hastalıkları gibi çok sayıda rahatsızlığın tedavisinde kullanımı hızla artan biyoteknolojik ilaçların artık iBG-izmir’de üretileceğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Öztürk, “Merkezimizde kanserden, kuş gribine, Kırım Kongo kanamalı ateşinden, tüberküloza pek çok hastalığa çare aranacak. Kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçları da üreteceğiz. Bu ilaçlar doğrudan kanserli hücreleri bulup yok ediyor ve normal hücrelere zararı olmuyor” dedi.

“iBG-izmir’i, uluslararası bir merkez yapacağız”

iBG-izmir’in Türkiye'nin ithalatında önemli yer tutan biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi ve uluslararası düzeyde biyomedikal bir araştırma merkezi kurulması hedefiyle yola çıktığını dile getiren Öztürk, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’e uzanan 10 yıllık sürede iBG-izmir, iş gücü ve finansal kaynakları en etkin şekilde harekete geçiren, yaşam bilimlerindeki devrim niteliğindeki yeni bilimsel bilgiyi ulusal ve uluslararası toplumun sağlık ve refahı için kullanılabilir hale dönüştüren ve yaptığı bilimsel keşifler ile ulusal ekonominin kalkınmasına katkı sağlayan bir buluş ve innovasyon merkezi olacak.” diye konuştu. 

Manşetler

DUYURU-4