Sağlık sisteminde önemli bir değişim daha!

Müezzinoğlu, "Bize kişinin kimliği lazım değil sağlık bilgileri lazım. Bu nedenle şimdi yeni çalışmamız kişiyi X olarak görebilmek" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık planlamasının yapılabilmesi için sağlık verilerine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Kişinin kimliği lazım değil sağlık bilgileri lazım. Bu nedenle, şimdi yeni çalışmamız kişiyi X olarak görebilmek. Biz kişiyi X olarak görelim, X'i yalnız hasta ile hekim bilsin" dedi.

Müezzinoğlu, Bakanlığının 2013 faaliyetlerini değerlendirirken, hastaların sağlık bilgilerinin hekimlerin ortak paylaşımına açan düzenlemenin neleri kapsadığına ilişkin bilgi verdi.

Kişinin özel sağlık bilgilerinin, hekimi dışında paylaşılmasını "doğru bulmadığını" belirten Müezzinoğlu, bu anlamda gerek Anayasa gerekse yasalarda ilgili düzenlemelerin mevcut olduğunu vurguladı. Sağlık verileri ve projeksiyonlarıyla geleceği planlamaya ciddi düzeyde ihtiyaç bulunduğunu anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Bir bölgede diyelim bin hasta bakmışız. Bu bin hastanın ne kadarı sigara kullanıyor, ne kadarı alkol kullanıyor, ne kadarına ne teşhis koymuşuz? Teşhislerde bölge, farz edelim karaciğer hastalığında yoğun çıktı, o zaman buna sebep olan etkenler nelerdir? Biz, şayet Türkiye'nin sağlığını iyi planlayacaksak, bu tür verilere ihtiyacımız var. Hangi bölgeden daha çok hangi hastalıklar geliyor? Dolayısıyla kişinin kimliği lazım değil sağlık bilgileri lazım. O nedenle, şimdi yeni çalışmamız kişiyi X olarak görebilmek. Biz, kişiyi X olarak görelim, X'i yalnız hasta ile hekim bilsin."

"TEKNOLOJİNİN GETİRDİĞİ İMKANLARI VE BİLİMSEL VERİLERİ BİZİM ALMAMIZ LAZIM"

İnsanların sık sık farklı bölgelerde bulunabildiğini belirten Müezzinoğlu, bir kişinin bugün Ankara'da yarın bir başka ilde olabildiğini ifade etti. Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Kişi, rahatsızlığına bağlı olarak bir ay önce MR çektirmiş olabilir. Yeniden bir MR, yeniden kan tahlili ilaveten gerekiyorsa yapılmalı ama bilgi oradan oraya aktarılabilmeli. Şimdi Tele-Radyoloji diye bir sistem var. Diyelim ki İzmir'de tomografi ya da MR'ı çekilmiş ama onun yorumu Ankara'daki bir hocaya yaptırılmak isteniyor. O MR'ın görüntüsü, Ankara'daki hocamıza gelecek, O da kendi yorumunu yaparak gönderecek. Dolayısıyla teknolojinin getirdiği imkanları ve bilimsel verileri bizim almamız ama kişinin özlük haklarını ya da mahremiyetini asla zedelemememiz lazım."

Manşetler

DUYURU-4