Sağlık sistemi sil baştan

Sağlık sistemi bir kez daha sil baştan düzenleniyor. Yerel seçimler öncesinde ilaç krizi yaşanmaması için eczacılarla el sıkışmak üzere olan hükümet, özel hastanelerin lobi baskısına da boyun eğiyor. Hükümet önümüzdeki günlerde sevk zinciri ve özel hastan

Sağlık sistemi bir kez daha sil baştan düzenleniyor. Yerel seçimler öncesinde ilaç krizi yaşanmaması için eczacılarla el sıkışmak üzere olan hükümet, özel hastanelerin lobi baskısına da boyun eğiyor. Hükümet önümüzdeki günlerde sevk zinciri ve özel hastanelere fark ücreti sınırlamasında köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yeni düzenlemeyle özel hastanelerin sigortalı hastalardan aldığı fark ücreti yüzde 70'e kadar çıkacak.

İlk olarak, tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması düşünülen sevk zincirinin kaldırılması için çalışma başlatıldı. Halen 4 ilde pilot uygulaması sürdürülen aile hekimliği ve buna bağlı sevk zincirinin, temmuz ayıyla birlikte belirlenecek yeni illerde de uygulamaya girmesi ve yaygınlaştırılması öngörülüyordu. Bu konudaki düzenleme, 1 Ocak 2009'da yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'nde de geniş biçimde yer aldı. Ancak edinilen bilgilere göre temmuz ayı gelmeden, aile hekimliğinin sevk zinciri ayağının kaldırılması için çalışma başlatıldı. Planlanan yeni düzenlemeye göre aile hekimliği uygulaması yaygınlaştırılacak, sevk zinciri ayağı ise olmayacak. Hasta istediği sağlık kuruluşuna giderek tedavisini başlatabilecek, gittiği yerler için öngörülen katkı payını ödemeyi sürdürecek.
Halen taslak halindeki çalışmanın, bir değişiklik olmaması durumunda kısa sürede açıklanması bekleniyor.

Fark ücreti artırılıyor
Üzerinde çalışılan bir başka düzenleme, özel hastanelerin aldığı fark ücretiyle ilgili olacak. Geçen yıl bakanlar kurulunun aldığı karar çerçevesinde sözleşmesi olan özel hastaneler en fazla yüzde 30 fark ücretini hastadan talep edebiliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçen ay fark ücretinin artırılmasını talep eden özel sağlık sektörü temsilcilerine bu isteme sıcak baktığını belirtti. Bu mesajdan sonra, konuyla ilgili çalışmalar başlatıldı.
Yeni dönemde, fark ücreti, sınıflandırılan hastanelere göre değişecek ve yüzde 70'e kadar çıkacak. A sınıfı olarak nitelendirilen hastaneler için söz konusu oran yüzde 100'e kadar çıkabilecek. Bu yolla, özel hastanelere gidişlerin azalması ve kamu hastanelerine dönüşün hızlanması bekleniyor. Söz konusu düzenlemenin yaşama geçebilmesi için bakanlar kurulu kararı gerekiyor.

Bakan tersini söylemişti
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, daha önce yaptığı açıklamalarda, fark ücretinin sınırlamasının kaldırılmasını isteyen özel hastaneleri fırsatçılıkla suçlamıştı. Özel hastanelerin sigortalı hastalardan alacakları yüzde 30'uk fark uygulamasına karşı çıkmalarının son derece yanlış olduğunu anlatan Akdağ, hastanelerin buna itirazının çok yersiz olduğunu ifade etmişti. Akdağ, "Yüzde 30 aslında kamu hastanelerinin sübvanse edilen tarafını yansıtıyor. Zaten sigortalıya hatırı sayılır bir hizmet verilmediğini görüyoruz. Yani cirolarının içinde sigortalı payı yüzde 5. 'Ben veremiyorum' diyen bu hizmeti buyursun vermesin. 15 ya da 20 hastane sistemin dışında olabilir. Fakat o zaman duvarlarına 'Herkes için sağlık' yazmasınlar" demişti.
Sağlıkta taşlar yerine oturmadan, temel uygulamalar bir kez daha değiştiriliyor. Özel hastanelerin aldığı fark ücretinin yüzde 30'la sınırlandırılması...


Manşetler