Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinin 3. fıkrası şu şekildedir:
" Kamu hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması ve bu Yönetmelik ile belirlenen usul ve esaslara uygunluğunun tespit edilebilmesi için, hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. Yıllık iznini yurtdışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal ettirilir."
Bu düzenlemeye göre,
1- Alınan bir sağlık raporu, raporun düzenlendiği günü takip eden mesai saatine kadar kuruma bildirilmelidir. Örneğin rapor Çarşamba günü alınmış ise, Perşembe günü mesai saatine kadar kuruma ulaştırmalıdır.
2- Raporun bildirimi elektronik ortamda da olabilir. Bu bağlamda sağlık raporunun SMS, mail, Whatsapp mesajı veya faks ile disiplin amirine bildirilmesi, yeterlidir. Rapor süresi sonunda, raporun aslı teslim edilmelidir.
3-Alınan raporun herhangi bir memura değil, memurun bağlı olduğu disiplin amirine bildirilmesi gerekmektedir.
4- Bu düzenleme tek tekim ve sağlık kurulu raporlarının tümü için geçerlidir. Yine bu düzenleme engelli memurları da kapsamaktadır.
Rapor, ertesi gün mesai saati sonuna kadar ulaştırılmaz ise ne olur?
Yukarıda yer verilen yönetmelik hükmü, bakanlar kurulu kararıyla yürürlüğe konulmuştur. Bu nedenle alınan bir sağlık raporunun zamanında kuruma bildirilmemesi halinde, 657 sayılı Kanunun 125/A bendi gereğince Uyarma cezasına muhatap olabilir.