Sağlık personelleri yemeklerden memnun değil

İzmir Türk Sağlık-Sen 1. No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, kamu hastanelerindeki yemeklerin taşeron firmalar tarafından yapılmaya başlanmasıyla, yemeğin kalitesi, oranı, hijyeni ve lezzetiyle sağlık çalışanlarını ve hastaların mağdur edildiğini söyledi.

İzmir Türk Sağlık-Sen 1. No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, kamu hastanelerindeki yemeklerin taşeron firmalar tarafından yapılmaya başlanmasıyla, yemeğin kalitesi, oranı, hijyeni ve lezzetiyle sağlık çalışanlarını ve hastaların mağdur edildiğini söyledi.

Doğrutol basın açıklamasında şunları söyledi:

SAĞLIK ÇALIŞANLARI YEMEKTEN ŞİKAYETÇİ!

Kamu Hastanelerinde hem personelin hem hastaların faydalandığı yemek hizmeti hastane bünyesindeki mutfaklarda, hastanedeki personeller tarafından yapılmakta iken maalesef taşeronlaştırmayla birlikte, sözde kar elde etmek adına taşeron şirketlere devredilmiş ve sonuçta yemeğin kalitesi, oranı, hijyeni, lezzeti vb. durumlardan hem personeller hem de hastalar mağdur edilir duruma gelmiştir.

Bu gün geldiğimiz noktada tüm devlet hastanelerimizde yemek hizmeti taşeron şirketler tarafından yapılır olmuş, personel ve hasta memnuniyetsizliği de hat Safalara çıkmıştır. Bugün hangi hastaneye gitsek personelin en az %50’sinin yemek hizmetinden memnun olmadığı görülmektedir. Bu memnuniyetsizlik zaman zaman yemek yememe eylemlerine dönüşmüş, personellerimiz tepkilerini göstermiştir.

Ancak, tüm tepkilere rağmen, yemek hizmeti sunumundaki sıkıntı artarak devam etmektedir. Sözde kar-zarar hesabı yapılarak özelleştirilen yemek hizmetleri yemeğin kalitesini düşürmüş, oranını azaltmış, lezzetini yok etmiştir. Hiçbir yemek şirketinin ihale şartlarına uyarak hizmet verdiğini düşünmüyoruz. Maalesef hastane idarecilerimiz de yemeklerin ihale şartlarına uyup uymadığını denetleme konusunda eksik kalmaktadırlar.

Yemek şirketleri, kurumlarda malzemeden tasarruf yapacağız diye, bazen bir maruldan neredeyse 10-15 tabak salata çıkarabilmektedirler.

İzmir İlinde bir hastanemizde çalışan personellere yönelik yaptığımız yemekle ilgili ankette çok çarpıcı sonuçlara ulaşmış bulunmaktayız.

 Yaklaşık 280 Personelin çalıştığı hastanede 205 kişiye sorulan sorularda çalışanların yaklaşık %85’i yemeklerin miktarını az bulmakta, yemeklerin çeşitlilik yeterliliği ile ilgili soruya yeterli bulmayanların oranı %92.2,  besin değerleri açısından yetersiz görenlerin oranı %91.2, yemekleri lezzetli buluyor musunuz sorusuna %94.7’si hayır cevabı vermiştir.   

Biz tahmin ediyoruz ki pek çok hastanemiz aynı durumdadır

Ne yemek şirketlerinin, nede idarelerimizin  sağlık çalışanlarımıza ve yatan hastalarımıza kalitesiz yemek yedirmeye hakkı yoktur. Hemen her gün değişik hastanelerimizden yemeklerin içerisinden yabancı madde çıkması, azlığı, lezzetsizliği gibi  pek çok konuda şikayetler tarafımıza iletilmektedir. Personel bazen ne yediği konusunda tereddüde düşmektedir.

Çözüm nerededir?

Çözüm, önceki yıllarda olduğu gibi yemeklerin kendi kurumlarımızda yapılmasıdır. Her hastanenin içerisinde mutfak bulunmaktadır. Yeteri kadar personelde mevcuttur. Personel olmasa bile şirketler aracılığıyla tedarik edilebilir. Yemek malzemelerinin memurlar tarafından denetlenmesi gerekir.

Örneklendirmek gerekirse, Geçtiğimiz günlerde İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğüne bir hastanemizden taşıma usulüyle yemek giderken memnuniyetsizlik oranı çok yüksek seviyelerde iken, kurumun kendi mutfağında, kendi imkanlarıyla yemek yapılmaya başlamış ve çıkan yemekten memnuniyet oranı bir anda %90’ların üzerine çıkmıştır. Bu hassasiyetlerinden dolayı İzmir Halk Sağlığı Müdürümüz  Sayın M. Nil Hıdır ve bürokratlarına teşekkür ederiz.

Bu gösteriyor ki, istenirse olur. Sayın Sağlık Bakanımızdan bu konuda bir çalışma yapılmasını, bizlerden de destek istenirse elimizden geleni yapacağımızı bilmelerini isteriz.

Hastanelerimizde ki yemek sorunu her geçen gün büyüyen bir sorundur. Tedbir alınmaz ise, önümüzdeki süreçte kurumlarımıza ve çalışanlarımıza daha fazla sıkıntı vereceği ortadadır.

Geçtiğimiz günlerde bir hastanemizde yemek şirketi mensuplarından bazılarının bir devlet memuru hakkında tutanak tutması, yine başka bir hastanemizde, yemeğin içinden çıkan bir yabancı maddeyle ilgili tutanak tutmak isteyen personele aba altından sopa gösterilmeye çalışılması, gidişatın sağlıklı olmadığını göstermektedir.

Yine yaptığımız ankette katılımcıların %90’dan fazlasının yemeğin kendi hastanelerinde kurum tarafından yapılmasının daha sağlıklı olacağını ifade etmeleri önemlidir.

Temennimiz, hep birlikte bu sorunumuzu çözelim. Kısmen de olsa, Sağlık çalışanlarımızın motivasyonunu artıralım.

                                                                       

Ahmet DOĞRUYOL

Türk Sağlık Sen İzmir-1 Şb. Başk.

Manşetler

DUYURU-4