“Sağlık Koordinasyon Merkezi kurulmalı”

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, yerel yönetimlerin de sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde yasal görevlerinin olduğunu söyledi.

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, yerel yönetimlerin de sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde yasal görevlerinin olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, sağlığın en temel haklardan biri olduğunu belirterek, sağlık hizmetlerin yürütülmesinde belediyelerin de yasal görevlerinin olduğunu söyledi. Adana’daki hızlı ve çarpık kentleşmesinin birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda güçlüklere neden olduğunu kaydeden Akay, “Özellikle yapılacak toplum merkezlerinde bu hizmetlerin verilmesinde yarar bulunmaktadır. Yerel yönetim tarafından yapılmakta olan hizmet çeşitleri arttırılıp güçlendirilebilir” dedi.

“SAĞLIKTA İSTENEN BAŞARI ELDE EDİLEMEDİ”

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, sağlık hizmetlerinin çok geniş bir yelpazeye yayıldığını dile getirdi. Aile planlaması, çocuk sağlığı, çevre ve halk sağlığı ile acil yardım, yataklı tedavi hizmetlerinden oluşan birinci ve ikinci basamak hizmetlerini devletin üstlendiğini ifade eden CHP’li Akay, bu konuda son yıllarda oldukça yol alındığını ancak altyapı ve denetim yetersizliği nedeniyle istenilen başarının elde edilemediğini vurguladı.

“BELEDİYELERİN DE SAĞLIK ALANINDA GÖREVLERİ VAR”

Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde belediyelerin de yasal görevlerinin bulunduğunu kaydeden Akay, kentteki hızlı ve çarpık kentleşmenin birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda güçlük yarattığının altını çizdi. Yaşama geçirilecek toplum merkezlerinde bu hizmetlerin verilmesinde yarar olduğunu dile getiren Akay, yerel yönetimler tarafından verilen hizmet çeşitlerinin arttırılıp güçlendirilebileceğini söyledi.


“BELEDİYELER SAĞLIK BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA ROL ALMALI”

Belediyelerin doğrudan hastanın tanı ve tedavisinde rol almaması gerektiğinin altını çizen Akay, “Çünkü bu, son derece tekniktir, pahalıdır ve Sağlık Bakanlığı denetimi altındadır. Yapılabilecek olan halkın sağlık hizmetlerine fikir düzeyinde katılmalarını örgütleme, toplumda sağlık bilinci oluşturma, sağlık hizmetlerinin alt yapısının oluşturulması, destekleyici kaynak sağlanması, toplumun sağlık eğitimi, çevre sağlığı, gıda denetimi, işyeri, okul ve konutların sağlık koşullarının iyileştirilmesi gibi konularda doğrudan sorumluluk almak ya da sağlık örgütü ile işbirliği yapmaktır” diye konuştu.

“HALK SAĞLIĞI SORUNU ORTAYA ÇIKABİLİR”

Okullardaki altyapı yetersizlikleri ve devletin okul binalarına yeterli ödeneği ayırmamasının, başta sarılık olmak üzere enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığını arttırdığını aktaran Akay, “Kanalizasyonun nehre verilmesi, sokaklardan çöp toplama gibi nedenler ciddi bir halk sağlığı sorununu ortaya çıkarabilecek unsurlardır. Oluşturulacak Sağlık Koordinasyon Merkezi (SAGKOME) aracılığı ile belediyenin sağlığa katkısını arttırması beklenmelidir. Bu amaçla mekân, araç, gereç ve diğer gereksinmelerin karşılanması belediyenin temel görevidir. Tüm uygulamalarda diğer sağlık kurumlan ile iş birliği yapmak da sorunun çözümünde kolaylık sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

“HALKIN SAĞLIK HARCAMALARINA DÜŞÜRMEK GEREK”

Halkın sağlık için harcadıklarının en azından bir bölümünün maliyetinin düşürülmesi yönünde önlemler alınmasının önemine değinen Akay, “Belediye cankurtaranlarının kullanılması, hareketli sağlık ekiplerince sağlık taraması yapılması ve hastanelere gidecek otobüslerin ücretsiz olması akla gelen çözümlerdendir” dedi.

Manşetler

DUYURU-4