Sağlıklı beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, yeme ve içmenin günlük hayatın temel işlevlerinden birisi olduğunu söyledi. Yiyecek ve içeceklerin beden sağlığıyla olduğu kadar ruh sağlığı ile de doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Karabekiroğlu,
"Özellikle dikkat ve bellek işlevlerinin bozulmaması için yeme ve beslenme davranışıyla ilgili şu noktalara dikkat etmelidir. Lokmaları yeterince çiğnemeden yutmayın. Yemek zamanında stres etkenlerini uzakta tutmaya özen gösterin. Açlık hissetmeden çok fazla yemeyin ve bir miktar doyduğunuzu hissettiğinizde yemeyi bırakın. Günün erken saatlerinde yemeye, geç saatlerinde daha az yemeye özen gösterin.
Parlak sebzeleri, taze mevsim meyvelerini tüketin. Koyu renkli ekmekleri, çavdar ekmeğini tercih edin. Beyaz un, pirinç pilavı ve rafine edilmiş şekerden olabildiğince uzak durun. Sebze ve meyveleri daha fazla tüketin" diye konuştu.
Trans yağlardan ve doymuş yağlardan uzak durulması gerektiğini söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, "Kan şekerini hızlı yükselten (glisemik indeksi yüksek) gıdaların dikkati olumsuz etkilediğini, öfkeliliği artırdığını, uyku kalitesini bozduğunu" ifade etti. Sağlıklı olmak için zeytinyağı, çiçek yağı gibi doymamış yağ oranı yüksek yağları kullanın. Bu yağları sıcakta ve doğrudan güneş ışığı altında bırakmayın.
Yediklerinizin içeriğine, protein, yağ ve karbonhidrat oranına, kalori miktarına dikkat edin. Gereksiz vitamin takviyesinden kaçının. Doktorunuz ve diyet uzmanınızın tavsiyelerine göre vitamin ve ek besin tüketiminizi planlayın. Parlak sebzeleri, taze mevsim meyvelerini tüketin ve elinizden geldikçe bilinçli bir beslenme alışkanlığı edinmeye özen gösterin" şeklinde konuştu.